13 Μαΐου 2024 11:46 πμ
Search

Να γίνει προορισμός ο Μύτικας για ελεύθερη κατάδυση – Στόχος σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” είναι η περιοχή να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καταδύσεων το 2024

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Να γίνει προορισμός ο Μύτικας για ελεύθερη κατάδυση - Στόχος είναι η περιοχή να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καταδύσεων το 2024Ξεκίνησε ο χρόνος να μετρά αντίστροφα, ώστε η αφρόκρεμα των καταδυτικών αγώνων να «βουτήξει» στα νερά του Μύτικα και της Παλαίρου και να διαγωνιστεί στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά Authentic Big Blue West – The Ionian sea edition!

Ήδη έχει ξεκινήσει η εβδομάδα προπονήσεων με περισσότερα από 250 άτομα, αθλητές, τα επιτελεία τους και οι οικογένειές τους βρίσκονται στην περιοχή του Ξηρομέρου και ειδικότερα στο Μύτικα και να απολαμβάνουν τα νερά της περιοχής, τα οποία έχουν εντυπωσιάσει τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι εντυπωσιασμένοι και από την ομορφιά του τόπου.

Το Σάββατο 26/08 θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης  με την βράβευση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Χρήστου Καρέλου, ο οποίος κατάγεται από την Κατούνα, ενώ στις 28/08 θα ξεκινήσουν επίσημα οι αγώνες, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 02/09.

Η τελετή λήξης του διεθνούς τουρνουά έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Μύτικα, όπου πρόσφατα μάλιστα είχε διοργανωθεί και μια ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση, ο κολυμβητικός διάπλους από τον Κάλαμο στο φάρο του Μύτικα.

Το τουρνουά, εξαιτίας του οποίου ο Μύτικας και η Πάλαιρος θα αποτελέσουν πόλο έλξης για πασίγνωστους στην ελεύθερη κατάδυση αθλητές απ’ όλη την Ευρώπη, έχει την αδειοδότηση της ελληνικής ομοσπονδίας ΕΟΥΔΑ, της παγκόσμιας ομοσπονδίας CMAS και όλες τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις για να διεξαχθεί ένας αγώνας τέτοιου βεληνεκούς!

40 αθλητές, μαζί με τα επιτελεία τους και τις οικογένειές τους, περίπου 250 άτομα αφίχθησαν στον Μύτικα και θα παραμείνουν συνολικά για μισό μήνα. Σύμφωνα με τη μελέτη που πρέπει να καταθέσουν οι διοργανωτές στον ΕΟΤ υπάρχει οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή της τάξεως των 80.000 ευρώ τουλάχιστον και κυρίως στο Μύτικα που φιλοξενεί την διοργάνωση, όπως αναφέρει στη «Σ» ο Τεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης Δημήτρης Κούμουλος.

Ο καταδυτικός αυτός αγώνας ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών αθλητών του είδους και των επιτελείων τους, λόγω της ομορφιάς των νερών, της περιοχής γενικότερα και κυρίως του ότι η θάλασσα είναι ιδιαίτερα ήρεμη, στοιχείο που είναι βασικό για τέτοιου είδους αγώνες.

Σημαντικό στοιχείο για τη διοργάνωση, σύμφωνα με τον κ. Κούμουλο, είναι πως οι δύτες ασφαλείας είναι από Ελλάδα, Μεξικό, Πολωνία και Ιταλία, ενώ ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι αθλητές προέρχονται από Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία κλπ.

Οι προπονήσεις και ο αγώνας θα διεξαχθούν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μύτικα, Καλάμου, Μεγανησίου και Παλαίρου.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελεύθερη κατάδυση Χρήστος Καρέλος, που έλκει και την καταγωγή του από την Κατούνα και κατέχει  το εθνικό ρεκόρ κατάδυσης, είναι εκ των υποστηρικτών της διοργάνωσης, ενώ η ιδέα για την διοργάνωση προήλθε από τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βιβή Δρακά, που έλκει την καταγωγή της από το Ξηρόμερο και ειδικότερα από το Αρχοντοχώρι.

Όμως δεν είναι μόνο το project αυτό, του τουρνουά που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες, αλλά ευρύτερος στόχος είναι η περιοχή να προσελκύσει, με τη συνεργασία των Δήμων και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Δυτικής Ελλάδας και Δήμων Ιονίων Νήσων, όπως δηλαδή επετεύχθη φέτος η διοργάνωση Authentic Big Blue West – The Ionian sea edition, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καταδύσεων το 2024!

Η περιοχή διαθέτει τις προδιαγραφές, συνεπώς η φετινή διοργάνωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πρόβα generale, αν όλα πάνε καλά στη διεκδίκηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με τον κ. Κούμουλο η περιοχή διαθέτει όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές για την ελεύθερη κατάδυση και την Παγκόσμια διοργάνωση στην ελεύθερη κατάδυση, η οποία ως άθλημα στην Ελλάδα είναι ακόμη στα «σπάργανα»!

Αντίστοιχο τουρνουά με το Authentic Big Blue West – The Ionian sea edition διεξάγεται εδώ και χρόνια στην Αμοργό με τεράστια επιτυχία, ενώ θετικό είναι πως η περιοχή του Μύτικα και της Παλαίρου μπορεί να αποτελέσει καταδυτικό προορισμό, καθώς υπάρχει η δυνατότητα εκτός από διοργανώσεις να πραγματοποιούνται προπονήσεις – σχολεία για ελεύθερη κατάδυση!

Στο φετινό αγώνα θα αγωνιστούν αθλητές όλων των κατηγοριών του αθλήματος της ελεύθερης κατάδυσης, από μικρά έως και μεγάλη βάθη δηλαδή, ενώ ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ομάρ Λεούτζι θα κλείσει την καριέρα του στην διοργάνωση του Μύτικα, γεγονός που αναβαθμίζει περισσότερο της διοργάνωση.

Ακόμη να αναφέρουμε πως από τις 28/08 έως τις 02/09 η Blue Sea Rent a Boat θα πραγματοποιεί δρομολόγια προς το σημείο διεξαγωγής των αγώνων. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των αθλητών, μπορούν να τηλεφωνούν για πληροφορίες στο 694 4 878 593.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”