15 Ιουνίου 2024 1:04 μμ
Search

Βραβεύτηκε ο Βονιτσάνος Στέλιος Ντίνος από την ‘Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών’ για τη νουβέλα «Ο ύμνος της Άνοιξης »

Βραβεύτηκε ο Βονιτσάνος Στέλιος Ντίνος την Πέμπτη 2/3/2023 στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από την Πανελλήνια ένωση λογοτεχνών για την νουβέλα του «Ο ύμνος της Άνοιξης»

Ο έπαινος δεν είναι παρά μια έννοια φτωχή για να περιγράψει το έργο ενός ανθρώπου που «υμνεί» όσο κανείς άλλος την πολιτιστική παράδοση του τόπου του.  Ακούραστα και χωρίς ιδιοτέλεια, μόνο με αγάπη και σεβασμό. Ίσως αυτός να είναι ο μεγαλύτερος έπαινος, ότι οι έπαινοι είναι μικροί για να προσεγγίσουν το μεγαλείο σου!

Ευχαριστήριο του Στέλιου Ντίνου

Σας ευχαριστούμε όλους για τις ευχές σας.

Η υπόθεση της βραβευμένης νουβέλας «Ο ύμνος της άνοιξης».

H  Βόνιτσα, η πόλη των 18 εθνοτήτων.

Δεκαοκτώ έθνη την κυβέρνησαν, δεν την λεηλάτησαν, άφησαν μέρος από τα έθιμά τους. Έτσι , ένα βράδυ, παραμονή του Λαζάρου, με μια Βόνιτσα να πλημυρίζει από τις αρχέγονες εαρινές ευχές της Λαζάρας,  μια πρόσφατα χαροκαμένη μάνα παίρνει την απόφαση να παραμερίσει τα έθιμα για χάρη του κοιλάρφανου εγγονού της. Άνθρωποι, μορφές, καταστάσεις, γεγονότα και  η μοναδική- υπέροχη κοινωνία της παλιάς Βόνιτσας, αφήνουν το αποτύπωμά τους στην νουβέλα.

Οι πρωταγωνιστές απλοί, αλλά κυρίως Άνθρωποι. Η «Γκίκω», ο Κότσαλος (Αυγουστής), η Νάτσω (Χατζηβασιλείου) , ο Αμερικάνος (Γεννίτσαρης), ο γιός της Παπαδιάς (Διαμάντης), ο Λουριώτης, ο Ζανδραβέλης κ.α.  Μια Νουβέλα που άρχισε να γράφεται το ίδιο βράδυ  της ημέρας, που με επισκέφτηκε  στο γραφείο μου, και απλά την θώρησα, η τελευταία  που μου έχει μείνει από την Λάμπρα της Βόνιτσας. Η  θειά  Βάσω Παρθένη.  Δικαιωματικά η αφιέρωση σε αυτήν.

 

Ο συγγραφέας

ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός