2 Οκτωβρίου 2022 4:21 μμ

Το ταξίδι στον καταρράκτη του Αγίου Βάρβαρου Τρύφου από τον Ορειβατικό Σύλλογο Πρέβεζας

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 μια παρέα 63 ατόμων μέλη και μη μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας πραγματοποιήσαμε εξόρμηση στο Φαράγγι της Νήσσας. Στόχος του συλλόγου ήταν αφενός να μυήσει όσα περισσότερα άτομα μπορεί σε αυτό το υπέροχο χόμπι της πεζοπορίας και αφετέρου να κάνει ευρύτερα γνωστό αυτό το μοναδικό φαράγγι που βρίσκεται τόσο κοντά μας αλλά παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν το έχουμε επισκεφτεί.

Άτομα από Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα και Βόνιτσα δώσαμε ραντεβού στο Κέντρο Υγείας της Βόνιτσας στις 07:30 και αφού επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και τα αυτοκίνητά μας ξεκινήσαμε έχοντας μαζί μας για συντροφιά την καλή μας διάθεση. Φτάνοντας στο σημείο εκκίνησης τα πρόσωπα των περισσοτέρων φωτίστηκαν αντικρίζοντας το μοναδικό θέαμα του φαραγγιού. Η πορεία με το καλημέρα σας απαιτούσε πόδι στο νερό. Η αίσθηση του δροσερού νερού στα πόδια μας απολαυστική και η θερμοκρασία του ποταμού ιδανική.

Το ταξίδι προς τον καταρράκτη του Αγίου Βάρβαρου μόλις άρχιζε. Ένα ταξίδι που συνολικά κράτησε 5 ώρες. Στις 5 αυτές ώρες όλες οι αισθήσεις μας ικανοποιήθηκαν στο έπακρο. Καθώς ανεβαίναμε κυριαρχούσε ο ήχος του ποταμού που κυλούσε ασταμάτητα με στόχο να βρεθεί στη θάλασσα, ολοκληρώνοντας έτσι το δικό του ταξίδι. Εκτός από τον ήχο του νερού συχνά πυκνά ακούγονταν και οι φωνές των πεζοπόρων οι οποίοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους από όλα όσα αντίκριζαν.

Το «αααααα» και το «κοίτα» αντηχούσαν κάθε λίγο και λιγάκι και πως είναι δυνατόν να μην αντηχούν άλλωστε όταν κανείς έχει μπροστά του κάτι τόσο μαγικό όσο το Φαράγγι της Νήσσας; Υπέροχα πλατάνια φορτωμένα με καταπράσινα φύλλα μας συντρόφευαν διαρκώς και μας πρόσφεραν αφειδώς τον ίσκιο τους. Κάποια από αυτά είχαν ήδη αρχίσει να αφήνουν τα φύλλα τους να κάνουν το δικό τους ταξίδι ακολουθώντας τη ροή του ποταμού.

Πόσο όμορφα ήταν να τα βλέπεις να κυλάνε στο νερό; Καθώς ανεβαίναμε τα μάτια μας γέμιζαν εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς. Μερικές φορές ενθουσιαζόμουν τόσο με όσα έβλεπα γύρω μου που κοιτούσα καχύποπτα και τους διπλανούς μου να δω εάν συμμερίζονται και αυτοί τη χαρά μου ή εάν είμαι μόνο εγώ. Κοιτώντας τα πρόσωπά τους καταλάβαινα ότι μοιραζόμαστε την ίδια ευφορία και συνέχιζα ακόμη πιο χαρούμενη την πορεία προς τα επάνω.

Κάποια στιγμή άκουσα τους πρώτους περιπατητές που μόλις είχαν φτάσει στον καταρράκτη να βγάζουν επιφωνήματα χαράς «Είναι τέλεια, ελάτε να δείτε».

Όταν έφτασα κι εγώ σκέφτηκα πως το τέλεια ίσως δεν είναι αρκετό γι’ αυτό που αντικρίζεις όταν φτάνεις πάνω. Έψαχνα, λοιπόν, να βρω λέξη για να περιγράψει αυτό που ένιωσα εκείνη τη στιγμή αλλά δεν τα κατάφερα, άφησα λοιπόν το κορμί και το μυαλό μου απλώς να νιώσει την ενέργεια του τοπίου και περίμενα τις αντιδράσεις όλων όσων φτάνανε σιγά- σιγά. Η γλυκιά κούραση όλων άρχισε να σβήνει βλέποντας τον καταρράκτη και εξαφανίστηκε τελείως όταν βούτηξαν στα νερά του.

Η αίσθηση του κρύου νερού ήταν αυτό χρειαζόμασταν εκείνη τη στιγμή. Αφού απολαύσαμε το μπάνιο μας αποφασίσαμε να επιστρέψουμε προς τα πίσω, ακολουθώντας αυτή τη φορά τη ροή του ποταμού.

Η πορεία προς τα κάτω είχε άλλη μαγεία. Παρόλο που ανεβήκαμε από το ίδιο σημείο, τα μάτια μας και οι αισθήσεις μας πλέον λειτουργούσαν διαφορετικά. Η φύση για άλλη μια φορά είχε κάνει το θαύμα της.

Το φαράγγι της Νήσσας μας μάγεψε για όση ώρα το περπατούσαμε. Γέμισε την ψυχή μας εικόνες που τις κλειδώσαμε καλά στο μυαλό μας για να τις έχουμε συντροφιά κάθε φορά που τις χρειαζόμαστε!

Πόσο μας γαλήνεψε  κ πόσο κοντά μας έφερε με το μέσα μας αυτό το φαράγγι; Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από αυτή που σου προσφέρει η φύση όταν βρίσκεσαι κοντά της. Οι άνθρωποι, κατά την ταπεινή μου άποψη, αρχίσαμε να χάνουμε τον εαυτό μας όταν εγκαταλείψαμε τη φύση.

Όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Ορειβατικό Σύλλογο Πρέβεζας που έδωσε την ευκαιρία σε 63 άτομα να γνωρίσουν την ομορφιά και του δικού μου τόπου.

Και εις άλλα με υγεία!!

Για το katouna News ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΣΑΚΗ