Πέρασε χρόνος αφότου η πολύκροτη υπόθεση της απόλυτης θνητότητας στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου σόκαρε το πανελλήνιο ωστόσο επαρκείς απαντήσεις για τα αίτια του φαινομένου δεν δόθηκαν όπως δεν δόθηκε στη δημοσιότητα (αν υπάρχει…) το πόρισμα που υποτίθεται πως ζήτησαν οι υγεινομικές αρχές από τον Ο.ΔΙ.Π.Υ.
Ωστόσο στο προσκήνιο επανήλθε προσφάτως το ζήτημα λόγω των δηλώσεων- μιας αποστροφής για την ακρίβεια – του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη σύμφωνα με την οποία για την θνητότητα, λόγω της οποίας ανεστάλη η λειτουργία της ΜEΘ πέρυσι το καλοκαίρι, έφταιγε… ενδονοσοκομειακό μικρόβιο.
Η υπόθεση της θνητότητας στη ΜΕΘ covid του Αγρινίου, κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε πέρυσι σοκάρει καθώς απεβίωσαν όλοι (42) ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε αυτή.
Προκλήθηκε σάλος και πολιτική αντιπαράθεση ενώ ο τότε διοικητής του Νοσοκομείου εξωθήθηκε σε παραίτηση. Το Υπουργείο Υγείας έστειλε κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία για να εξετάσει τα αίτια της. Επ’ αυτού καμία εξέλιξη δεν έγινε γνωστή, προέκυψαν ωστόσο άλλες εξελίξεις που προβληματίζουν.
Σύμφωνα με τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το agrinionews.gr από ασφαλείς πληροφορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης η δικογραφία που σχηματίστηκε εστάλη στο Πταισματοδικείο Πατρών, το οποίο ζήτησε με τη σειρά του τον ορισμό πραγματογνωμόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ώστε να εξεταστεί ξεχωριστά καθένας εκ των φακέλων των ασθενών που απεβίωσαν και να διαπιστωθεί-διατυπωθεί άποψη για το αν ενέχονται ποινικές ευθύνες, είτε σε ιατρικό είτε σε διοικητικό επίπεδο.
Εν προκειμένω, ωστόσο, έχει φέρεται να καταγράφεται κωλυσιεργία στην όποια εξέλιξη της υπόθεσης καθώς ουδείς ιατρός-καθηγητής του Ιδρύματος έχει αναλάβει κάποια πραγματογνωμοσύνη.
Από πλευράς του, ο δικηγόρος Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση οικογενειών που θρήνησαν θύματα από την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου υπογραμμίζει ότι «το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρότατη καθυστέρηση και εμπλοκή» και απορεί το πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Η ως τώρα άρνηση προκαλεί σοβαρές κωλυσιεργίες», σημειώνει.
Με βάση την εμπλοκή αυτή, η δικογραφία έχει επιστρέψει στο Πταισματοδικείο Αγρινίου και πλέον επιχειρείται η εξεύρεση πραγματογνωμόνων εξ Αθηνών.
Παράλληλα, ερωτηματικά εγείρονται με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Συψα, κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων. «Ο επόμενος εφιάλτης για το ΕΣΥ θα είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», είχε υπογραμμίσει, σκιαγραφόντας την «έκρηξη» λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στην περίπτωση του Αγρινίου, μήπως επομένως, πρέπει άμεσα να διερευνηθεί και να αποφανθεί αρμοδίως κάποιος το πώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους.
Να κατατεθεί το πόρισμα ζητά με Ερώτηση ο Βαρεμένος
Παράλληλα στη Βουλή ξαναφέρνει ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος το ζήτημα της ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρίνιου, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη.
Στην Ερώτησή του, ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό να καταθέσει το πλήρες πόρισμα του ΟΔΙΠΥ.
Επισημαίνει επίσης ότι βασική αιτία της αυξημένης θνητότητας, η οποία παρατηρήθηκε και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, είναι το γεγονός ότι η ΜΕΘ μετατράπηκε εν μία νυκτί σε ΜΕΘ-Covid, χωρίς την παραμικρή ενίσχυση σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό.
«Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να βρίσκει άλλοθι πότε στην “ατομική ευθύνη” και πότε σε …μικρόβια, και να προχωρήσει στην αναγκαία ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημόσιου ΕΣΥ», σημειώνει ο κ. Βαρεμένος.