7 Φεβρουαρίου 2025 1:49 πμ
Search

Σουφλιμάς η Σουβλιμάς…… η γεύση των Χριστουγέννων

Είναι πάντα μακράν ο καλύτερος μεζές των Χριστουγέννων που συνοδεύεται πάντα με κρασάκι. Όσοι ζουν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας δεν τον απολαμβάνουν όσο στα χωριά.

Και αυτό το λέμε γιατί ο σουβλιμάς θέλει τζάκι και ξύλα για να είναι γευστικότερος. Ενώ στην Αθήνα όλα γίνονται σε μικρές ψησταριές και ηλεκτρικές μάλιστα.

Συνήθως ο  σουβλιμάς, γίνεται με κρέας χοιρινό και ελάχιστες φορές από πρόβειο.

Παλιότερα τέτοιες μέρες κυρίως την ημέρα το πρωί των Χριστουγέννων ο σουβλιμάς ήταν έτοιμος μόλις γυρνούσαμε από την εκκλησία.

Ο σουβλιμάς δεν είναι τίποτε άλλο παρά κομμάτια κρέας με λίπος, αλατισμένο με αρκετή ρίγανη που το περνάμε στην σούβλα που οφείλετε και το όνομα του και το βάζουμε στη φωτιά κυρίως στο τζάκι όταν έχουν πέσει τα κάρβουνα.

Η σούβλα γυρίζεται συνέχεια  για να μην αρπάξει και έτοιμος ο σουβλιμάς βάζοντας αρκετό λεμόνι και απολαμβάνουμε την γεύση του.

Τα τελευταία χρόνια ο Σουβλιμάς τρώγετε όλες τις εποχές του χρόνου ανα την Ελλάδα.

Όσο πιο απλός παραδοσιακός τόσο πιο γευστικός

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ