20 Μαρτίου 2023 11:38 πμ

Σήμερα θα συζητηθεί η επερώτηση της κας Αγγελικής Ρούση -Ντζιμανη στην Περιφέρεια που αφορά τα Ιαματικά Λουτρά Τρύφου Μεδεώνος

Πρώτη φορά μπαίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένα θέμα που απασχολεί για πολλά χρόνια την περιοχή μας. Ειναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παραμένει άλυτο για πολλά χρόνια. Ελπίζουμε η επερώτηση αυτή να βγάλει κάτι θετικό και να δρομολογηθεί κάτι.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

κ. Περιφερειάρχη, κ. Πρόεδρε του Π.Σ. 

Μόλις 15 λεπτά μακριά από την διαδρομή Αμφιλοχία – Βόνιτσα υπάρχει μια μικρή όαση, ένα μαγικό τοπίο, με κρυστάλλινα , γαλαζοπράσινα νερά, καταρράκτες , κάθε λογής πρασινάδα, τεράστια πλατάνια.

Αυτά τα διθυραμβικά λόγια προέρχονται από ένα εκ των εγκυροτέρων ταξιδιωτικών site το  travel.gr, και αναφέρεται σε εμάς, στην Αιτωλοακαρνανία, στο Ξηρόμερο, συγκεκριμένα στους καταρράκτες  Τρύφου, της Δ.Ε. Μεδεώνος, του Δήμου Ακτίου Βονίτσης , καταρράκτες  που προέρχονται από τα νερά του ποταμού Νήσσα ο οποίος πηγάζει από τα Ακαρνανικά όρη , ανάμεσα στις κορυφές Μπούμστο και Ψηλή Κορυφή και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο , κοντά στον οικισμό Λουτράκι.

Για εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες , για εμένα προσωπικά, είναι γνωστή η περιοχή του ορεινού όγκου του Ξηρομέρου για την απίστευτη ομορφιά της, για το εκκλησάκι του Αγίου Βάρβαρου, τοπικού Αγίου της Ακαρνανίας που από πειρατής έγινε ερημίτης και ασκήτεψε στην περιοχή, αλλά και για τα διάσημα Ιαματικά Λουτρά Τρύφου που άκμασαν κατά το παρελθόν αλλά πλέον μαζί με το ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τους αναρίθμητους επισκέπτες , στέκουν ερειπωμένα , χωρίς δραστηριότητα και πλέον αποκομμένα πλήρως λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου.

Κατά τον Μάρτιο του 2018 , μετά από έντονες βροχοπτώσεις,  παρατηρήθηκαν ρήγματα στην άσφαλτο , που στην συνέχεια εξελίχθηκαν σε έντονες κατολισθήσεις και υποχωρήσεις του εδάφους με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου να καταστεί αδιάβατο για τα αυτοκίνητα  μέχρι και σήμερα,   η πρόσβαση  να γίνεται μόνο πεζή ,  τα μονοπάτια που ακολουθούν οι περιηγητές να είναι πια δυσδιάκριτα και δύσβατα  ,ενώ  ο μικρός ναός του τιμώμενου Αγίου  παραμένει κι αυτός ερμητικά κλειστός. 

Επίσης τα διάσημα ιαματικά λουτρά Τρύφου έχουν τεθεί σε εκκαθάριση από τις αρχές  του 2011 με αποτέλεσμα τα κτίρια και οι υποδομές του υδροθεραπευτικού κέντρου να έχουν αφεθεί στην τύχη τους , να ρημάζουν στην φθορά του χρόνου και να καταστρέφονται , στερώντας από τους κατοίκους της περιοχής πολύτιμους πόρους.

Κ. Περιφερειάρχη κατανοώ ότι παραβιάζω ανοιχτές θύρες λέγοντας πόσο κρίσιμη  για την ανάπτυξη της περιοχής , για την παραμονή νέων ανθρώπων στον τόπο τους, για την ανάδειξη ενός από τα ομορφότερα τοπία της Αιτωλοακαρνανίας , σε ένα Δήμο με εξαιρετική δυναμική και εξωστρέφεια , θα ήταν η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών.

Κ. Περιφερειάρχη ερωτώ και παρακαλώ για την ενημέρωση μας,  κατανοώντας ότι μπορεί να εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας , αλλά θεωρώντας ότι αποτελεί μέλημα και αγωνία όλων μας η πρόοδος και η ανάδειξη του τόπου μας, εάν η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της έχει κάποιο σχέδιο ή επεξεργασμένη πρόταση για την αποκατάσταση της πρόσβασης στην περιοχή και την επαναλειτουργία των λουτρών είτε από μόνη της είτε σε συνεργασία με τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας .

ΑΓΡΙΝΙΟ 07/02/2023

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΟΥΣΗ – ΝΤΖΙΜΑΝΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ- ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ