21 Σεπτεμβρίου 2023 9:44 μμ

Σαλμάς για Νοσοκομείο Αγρινίου: «Παράδειγμα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης»

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης νοσοκομείου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου στο οποίο διορίστηκε προσωρινά από την προηγούμενη κυβέρνηση ένας Διοικητής χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη προϋπηρεσία σε διοίκηση νοσηλευτικών μονάδων», αναφέρει σε Επίκαιρη Ερώτηση του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς.

Η Ερώτηση και όσα καταγγέλλει ο κ. Σαλμάς εγείρούν σοβαρά θέματα τόσο για την Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας όσο και για τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Σημειώνει πως «ο διορισμός του διοικητή έγινε έξω από την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει αξιοκρατικές διαδικασίες προκήρυξης και επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων, σκεπτικό του ήταν η κάλυψη διοικητικά του νοσοκομείου προσωρινά μέχρι την προκήρυξη και κάλυψη της θέσης. Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν έγινε προκήρυξη ούτε κάλυψη της θέσης με βάση την νομοθεσία».

Τα πυρά του κ. Σαλμά στον διοικητή Μιχάλη Σερασκέρη είναι διαχρονικά αλλά με αυτή την Ερώτηση κορυφώνονται υποστηρίζοντας πως «κατά την περίοδο που διοικεί το νοσοκομείο οι ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες έχουν αποδιοργανωθεί, οι δείκτες λειτουργίας του νοσοκομείου έχουν καταρρεύσει και δεκάδες ιατρών έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους από το νοσοκομείο».

Σύμφωνα με τον Σαλμά χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαπειλούμενη παύση λειτουργίας της Εντατικής μονάδας του Νοσοκομείου η οποία ιδρύθηκε το 2009. «Με απαράδεκτες συμπεριφορές του Διοικητή και ιδιαίτερου ποινικού ενδιαφέροντος αδιαφορία, η ΜΕΘ Αγρινίου έμεινε με δύο ιατρούς οι οποίοι υπέβαλλαν και οι δύο την παραίτησή τους για λόγους αντιμετώπισης από την διοίκηση, οπότε είναι θέμα χρόνου η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ για άλλη μια φορά».

Τα βέλη Σαλμά ουσιαστικά στρέφονται προς όλους τους αρμόδιους της δημόσιας υγείας καθώς η κατάσταση δεν είναι βαρύνει μόνο τον διοικητή για τον οποίο λέει πως « διορίστηκε με επιλογή από τον προηγούμενο υπουργό υγείας, λόγω γνωριμίας που είχαν κ αυτό ήταν και το μόνο κριτήριο επιλογής».

Το νόημα της βέβαια έχει και η επίκληση του ονόματος του πρωθυπουργού, μπαίνει δηλαδή και αυτός στο…κάδρο.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Μη αποδοτική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου »
Κύριε Υπουργέ,

Στις τελευταίες εκλογές καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τα θέματα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στην χώρα, αποτέλεσαν το κύριο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στα νοσοκομεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα εποπτεύει προσωπικά τον επόμενο υπουργό υγείας, δηλαδή την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου.

Με αυτόν τον τρόπο παραδέχτηκε ότι υπήρχαν σημαντικά λάθη και παραλείψεις στο χώρο της Διοίκησης των Νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης νοσοκομείου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου στο οποίο διορίστηκε προσωρινά από την προηγούμενη κυβέρνηση ένας Διοικητής χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη προϋπηρεσία σε διοίκηση νοσηλευτικών μονάδων. Ο διορισμός του έγινε έξω από την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει αξιοκρατικές διαδικασίες προκήρυξης και επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων, σκεπτικό του ήταν η κάλυψη διοικητικά του νοσοκομείου προσωρινά μέχρι την προκήρυξη και κάλυψη της θέσης. Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν έγινε προκήρυξη ούτε κάλυψη της θέσης με βάση την νομοθεσία.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου του Αγρινίου διορίστηκε με επιλογή από τον προηγούμενο υπουργό υγείας, λόγω γνωριμίας που είχαν κ αυτό ήταν και το μόνο κριτήριο επιλογής. Κατά την περίοδο που διοικεί το νοσοκομείο οι ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες έχουν αποδιοργανωθεί, οι δείκτες λειτουργίας του νοσοκομείου έχουν καταρρεύσει και δεκάδες ιατρών έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους από το νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαπειλούμενη παύση λειτουργίας της Εντατικής μονάδας του Νοσοκομείου η οποία ιδρύθηκε το 2009. Με απαράδεκτες συμπεριφορές του Διοικητή και ιδιαίτερου ποινικού ενδιαφέροντος αδιαφορία, η ΜΕΘ Αγρινίου έμεινε με δύο ιατρούς οι οποίοι υπέβαλλαν και οι δύο την παραίτησή τους για λόγους αντιμετώπισης από την διοίκηση, οπότε είναι θέμα χρόνου η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ για άλλη μια φορά.
Επειδή την ευθύνη παραμονής του σημερινού Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου φέρει στο ακέραιο η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου που σημαίνει αυτόματα πως για ότι εφεξής συμβεί στο Νοσοκομείο η ευθύνη μεταβιβάζεται αυτόματα στην πολιτική ηγεσία,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1)ποιά είναι η άποψη του Υπουργείου Υγείας για την λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου σε επίπεδο δεικτών παραγωγικότητας, διαφάνειας προμηθειών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου και
2)τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αποτραπεί η παύση λειτουργίας της ΜΕΘ Αγρινίου.

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάριος Γ. Σαλμάς

https://www.agrinionews.gr/