7 Φεβρουαρίου 2023 3:18 πμ

Ο Αγιασμός των υδάτων στα χωριά μας τα παλιότερα χρόνια : Κατούνα, Βόνιτσα, Πάλαιρος, Μοναστηράκι, Δρυμός , Παλιάμπελα Θύρρειο και Αγιο Νικόλαο.

Πατήρ Αθανάσιος Κουτιβής

Τα Θεοφάνια (ή Θεοφάνεια) είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή(¹).

Εορτάζεται την  6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φώτιος, Φωτεινή, Φανή, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη * Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Φάνια, Φανή, Φένια, Φανούλα * Ιορδάνης, Ιορδάνα, Ντάνης, Δάνης, Ντάνα, Δάνα Ουρανία, Ράνια *Περιστέρα Θεοπούλα, Θεόπη .

Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα (ή Εορτή των Φώτων). Αψηφώντας το κρύο  νέοι πέφτουν στην θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό

“Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η τής Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις, τού γάρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα, καί τό Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου τού λόγου τό ασφαλές. Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι”.

Με λαμπρότητα εορτάζονταν ο αγιασμός των υδάτων σε όλα τα χωριά μας δείτε πολλές φωτό: