18 Απριλίου 2024 8:27 μμ
Search

Παίζουν μόνοι τους Σκάκι μιας και δεν υπάρχουν αντίπαλοι τουλάχιστον απ’ έξω…

Η εικόνα μπορεί να είναι από κάποια δραστηριότητα, στο 9ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού που διοργάνωσε η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, αλλά είναι τόσο αληθινή όσον αφορά τις Αυτοδιοικητικές και τις Περιφερειακές εκλογές. Τα ποσοστά της ΝΔ πέφτουν αλλά οι, Φαρμάκης και Παπαναστασίου καλά κρατούν, εκτός αν από μέσα γίνει, η από τα κεντρικά, όπως λέγαμε και παλιά …………… πάντως αν έπαιζαν τάβλι θα έπαιζαν το φεύγα.
Δεν βρίσκουν αντιπάλους και παίζουν μόνοι τους για να περάσει η ώρα έως να ξυπνήσουν οι λεβέντες και οι λεβέντισσες που τράβηξαν γι’ άλλες πολιτείες.
Όλα έχουν την αιτία τους. Οι προσωπικές φιλοδοξίες κυριαρχούν στην αντίπερα όχθη μεταξύ ΚιναλοΠασοκοΣυριζαίων, ώσπου να τα βρουν μεταξύ τους θα έρθουν οι επόμενες εκλογές. Και καληνύχτα!!!!
Λίγα λόγια για το σκάκι
Παλαιότερα το σκάκι το ονόμαζαν «παιγνίδι των Βασιλέων». Αυτό προέρχονταν από το γεγονός ότι αποτελούσε για μακρό χρόνο την κυρίαρχη ψυχαγωγία Βασιλέων, Παπών, Πριγκίπων, και γενικά του ανώτερου κλήρου, αυλικών, ευγενών και πλουσίων τόσο της Δύσης, όσο και της Ανατολής. Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται «βασιλιάς των παιγνιδιών» ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο.
Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, που παίζεται ανάμεσα σε δύο παίχτες. Παίζεται στη «σκακιέρα», ένα διάγραμμα 64 τετραγώνων βαμμένων εναλλάξ με μαύρο και λευκό χρώμα και διατεταγμένων οριζοντίως και καθέτως σε διαστάσεις 8×8. Κάθε παίχτης έχει στη διάθεσή του 16 πεσσούς: έναν βασιλιά, μία βασίλισσα, δύο πύργους, δύο ίππους, δύο αξιωματικούς και οχτώ πιόνια. Κάθε ένας από τους έξι τύπους πεσσών εκτελεί διαφορετικές κινήσεις στην σκακιέρα. Ένας παίχτης παίζει με τους λευκούς πεσσούς και ο άλλος με τους μαύρους. Σκοπός κάθε παίχτη είναι η επίτευξη ματ στον αντίπαλο βασιλιά, ώστε αυτός να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια επίθεση που δέχεται από τους πεσσούς του αντιπάλου (ο βασιλιάς στο σκάκι δεν αιχμαλωτίζεται, αφού μόλις βρεθεί σε θέση ματ σηματοδοτείται η λήξη του παιχνιδιού). Οι πεσσοί χρησιμοποιούνται για να παράσχουν υποστήριξη σε άλλους πεσσούς του ίδιου χρώματος ή για να επιτεθούν και να αιχμαλωτίσουν πεσσούς του αντιπάλου. Εκτός από την επίτευξη ματ, ένας παίχτης κερδίζει εάν ο αντίπαλός του παραιτηθεί αυτοβούλως («εγκαταλείψει»), καθώς κρίνει πως η ήττα του είναι αναπόφευκτη. Άλλο πιθανό αποτέλεσμα μιας παρτίδας σκακιού είναι η ισοπαλία, η οποία μπορεί να προκύψει με διάφορους τρόπους.

Η Συντακτική ομάδα του KatounaNews