Ο Οκτώβριος είναι ταυτισμένος στη μνήμη του λαού μας με τη γιορτή του αγίου Δημητρίου.
To μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στον Αετό Ξηρομέρου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας. Το παμπάλαιο μοναστήρι καταρρακωμένο από το χρόνο, αγωνίστηκε και κατάφερε να σταθεί όρθιο στην πλαγιά του βουνού περιμένοντας το ανθρώπινο ενδιαφέρον.
Σε πείσμα των αιώνων που πέρασαν διατήρησε, εκτός από την εκκλησία, και τις θαυμάσιες αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού, αν και κάποιοι ασβέστωσαν πολλές από αυτές. Είναι καθολικό παλαιάς Μονής, που χρονολογείται από το 1622 μ.Χ. και βρίσκεται σε βαθιά, δύσβατη χαράδρα περιβαλλόμενο από μαγευτική φύση. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της περιοχής. Η μονή αφιερωμένη στον Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου συνεχίζει εδώ και αιώνες την μοναστική παράδοση αυτού του τόπου.
Αποτελεί προορισμός για πλήθος προσκυνητών όλο το χρόνο και ιδιαίτερα στο ετήσιο πανηγύρι που διοργανώνει στις 26 Οκτωβρίου. Το ναό θεμελίωσε ο ηγούμενος Δημήτριος το 1622 μ.Χ και το 1637 η μονή έγινε γυναικεία στην οποία υπηρετούσαν 22 μοναχές.
Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό και ταυτόχρονα περιέθαλπε και συντηρούσε όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στις 26 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλήτου.
Με σεμνότητα καιευλάβεια την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου κάθε χρόνο πλήθος πιστών κάτοικοι του Αετού ανεβαίνουν στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στο Κάστρο απέναντι απο το χωριό.