18 Μαΐου 2024 9:13 πμ
Search

Κυκλοφόρησε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις “Δρόμων”. Το νέο βιβλίο του Γιάννη Γερογιάννη ”ΤΟ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ” ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόλις κυκλοφόρησε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις “Δρόμων”. Ζητείστε να φτάσει και στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας.

«Δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση το έργο τούτο να αραχνιάζει στις βιβλιοθήκες κάποιας πόλεως ή κάποιου ερευνητή. Αλλά να ταξιδέψει στις καρδιές όλων εκείνων που αγαπούν το Δημοτικό τραγούδι. Εκείνων που το τραγουδούν και κυρίως αυτών που το χορεύουν και το κάνουν κτήμα τους.
Είναι το τραγούδι η «γλώσσα της ψυχής» και την κάνει να πετάει και να παίρνει δρόμους αλλόκοτους. Πως θα ήταν η ελληνική γλώσσα χωρίς το δημοτικό τραγούδι; Πώς η ελληνική ποίηση; Πως ο ελληνικός πολιτισμός;
Η εκφορά της γλώσσας, η μουσικότητα, τα οράματα του λαού παίρνουν σάρκα και οστά απ’ αυτό το τραγούδι και ενίοτε γίνονται δύναμη για να ‘ραγίσουν τα λιθάρια’ όπως εύστοχα επισημαίνει ο ποιητής της Ρωμιοσύνης.
Τούτο το τραγούδι είναι ζωντανό. Γεννάει αξίες, κώδικες τιμής και πολιτισμό. Με τούτο ημερεύει, διασκεδάζει και κλαίει στις μεγάλες συμφορές. Με τούτο γεννιέται, πολεμάει και πεθαίνει. Είναι η ‘μοίρα της Ρωμιοσύνης’.Τον συντροφεύει και τον ανταριάζει σε κάθε στιγμή. Στην κούνια, στο χωράφι, στην τάβλα, στην ξενιτειά, στο ξύρισμα και κυρίως στα οράματα και στους αγώνες της φυλής.
Είναι ένας ζωντανός οργανισμός το τραγούδι που έχει μέσα του –όχι μονάχα τη δύναμη της ζωής- αλλά κυρίως τη δύναμη της έμπνευσης και συνήθως γίνεται αφετηρία δημιουργίας για κάθε τέχνη και κάθε γενεά.
ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ