7 Δεκεμβρίου 2023 5:51 πμ

ΚΑΤΟΥΝΑ: Το έθιμο του Επιταφίου της Παναγίας και της Λιτάνευσης , το 15Αυγουστο (φωτο Βίντεο)

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας, το Καλοκαρινό Πάσχα είναι το 15Αυγουστο

Στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας και η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου.
Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην Παναγία η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, προς τιμήν της Παναγίας τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι και για αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν την γιορτή και ως το “Πάσχα” του καλοκαιριού.
Επίσης, λόγω της γιορτής, στο διάστημα αυτό δεν γίνονται γάμοι από την εκκλησία μας.
Στη χώρα μας, η 15η Αυγούστου είναι μια από τις επίσημες αργίες του κράτους.

Σε λίγα μέρη της Ελλάδας όπως και στην Κατούνα έχουμε το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας και της λιτάνευσης Του

Με τη βοήθεια της Παναγίας μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 14 Αυγούστου τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και στη συνέχεια του εσπερινού έγινε η περιφορά του Επιταφίου πέριξ του Ναού Αγίου Αθανασίου όπου ψάλθηκαν τα εγκώμια της Παναγίας μας με κωδωνοκρουσίες ακολουθώντας πλήθος πιστών για να τιμήσουν την μάνα όλων μας, την Παναγίας μας.

η Κοίμηση της Θεοτόκου

Στο τέλος της περιφοράς μετά την απόλυση όλοι οι συμμετέχοντες τη περιφορά πέρασαν κάτω από τον επιτάφιο για να πάρουν ευλογία και δύναμη από την Παναγίας μας. Ευχές για του χρόνου με υγεία.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να ετοιμαστεί.
Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι για το γεγονός. Όμως επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης (του θανάτου Της) ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά Της.

Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου από όλους τους χριστιανούς.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ