7 Φεβρουαρίου 2023 3:07 πμ

Επίσκεψη και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτη μας κ. Δαμασκηνού στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Κατούνας

Τον όμορφο και γραφικό συνοικισμό του Αγίου Νικολάου Κατούνας επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου.

Μεγάλη χαρά και αισιοδοξία σκόρπισε η επίσκεψη του νέου Μητροπολίτη μας στο Μοναστήρι και δείχνει πως Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου παίρνει την θέση της που της αξίζει, μιας και είναι από τις πρώτες επισκέψεις του κ. Δαμασκηνού από την μέρα που ανέλαβε καθήκοντα.
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας η Γερόντισσα Μαρία καλωσόρισε τον Μητροπολίτη με θερμούς λόγους, του ευχήθηκε υγεία και δύναμη στα αρχιερατικά του καθήκοντα και του προσέφερε μια εικόνα του προστάτου της Μονής, αγίου Νικολάου.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι από την αρχή της διακονίας του ξεκίνησε μια ιερή οδοιπορία να επισκεφθεί όλες τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεώς του, αφού τα Μοναστήρια για την Εκκλησία αποτελούν τον ένα από τους δύο πνευματικούς της πνεύμονες∙ ο άλλος είναι οι Ενορίες.
Εξέφρασε τη συγκίνησή του, γιατί λειτούργησε στο κατανυκτικό αυτό Καθολικό που μετρά τόσες εκατονταετίες ζωής και μαρτυρεί την ευλάβεια των κατοίκων της περιοχής που το ανέγειραν και το φροντίζουν. Η περιοχή αυτή επίσης έχει την ιδιαιτερότητα ότι υποδέχθηκε και αγκάλιασε τους πρόσφυγες αδελφούς μας που έφτασαν εδώ από τον μαρτυρικό Πόντο. Και η μνήμη όλων των προσκυνητών πηγαίνει πίσω στις αλησμόνητες πατρίδες, την Ιωνία, τον Πόντο και την Καππαδοκία και θυμάται τον πολιτισμό και την παιδεία που δημιούργησαν εκεί οι πατέρες μας, αλλά και τους διωγμούς και τα μαρτύρια που υπέστησαν.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε και επαίνεσε την μοναχή Μαρία που ζει στην Ιερά Μονή και κρατά αναμμένο το καντήλι του αγίου Νικολάου, αλλά και όλους τους προσκυνητές που επισκέπτονται και στηρίζουν τη Μονή.
Πλήθος Ιερέων ανάμεσα τους τους ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος από τον Ιερό Αγίου Αθανασίου Κατούνας και πατήρ Δημήτριος Χαμαλέτσος της Κωνωπίνας.  Ιεροψάλτες ο κ. Δημήτριος Γρίνος από τον Αετό και από το Αγρίνιο ο κ. Δαβράζος Νικόλαος.
Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας κ. Δημήτρης Κόκκιος, η Ανεξάρτητη π. Αντιδήμαρχος και Δημοτική Σύμβουλος Αθηνά Καρέλου όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολιτεύσεως του Συνδυασμού “Κύμα Αλλαγής” του Θανάση Κασόλα,  Σαλοδημήτρης Παναγιώτης, Θωμάς Καραμάνης.
Τέλος έγινε ένα κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής και συζήτησε με την γερόντισσα, τους ιερείς  και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο.
Μπορείτε να ακούσετε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου 
στον ακόλουθο σύνδεσμο:   https://drive.google.com/file/d/1-4qtc9UOw86onhv8WwHdK6s_ZlMTIeUj/view?usp=sharing 
Δείτε πολλές φωτο: