20 Μαρτίου 2023 11:40 πμ

Η Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου Αιτ/νίας κατά τη δεκαετία 1950-1960 και οι Επτανήσιοι Εκπαιδευτικοί

Η παρούσα εργασία έχει τίτλο: «Η εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου στα σχολικά χρόνια 1957/1958/1959/1960, και οι Επτανήσιοι εκπαιδευτικοί: Σπύρος Ρίγγας (Κέρκυρα), Δημήτρης Βοντετσιάνος (Κέρκυρα), Κλεοπάτρα Διβάρη (Διβαράτα Κεφαλλονιάς) και Γεράσιμος Βεργίνης (Λευκάδα) και αποτελεί το 10ο, 11ο , 12ο και 13ο Κεφάλαιο της εργασίας -Η΄ Ενότητα- που φέρει τον τίτλο: «Η Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου Αιτ/νίας κατά τη δεκαετία 1950-1960 και οι Επτανήσιοι Εκπαιδευτικοί».

Στο 10ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται πίνακες οι οποίοι αναφέρονται στους εγγεγραμμένους, τους επιτυχόντες, τους αποτυχόντες, τους αποφοιτήσαντες και τους άριστους μαθητές, καθώς και πίνακες με τη σχολική διαρροή και την πρώτη εγγραφή των μαθητών του 2/θεσίου Δημ. Σχ. Αρχοντοχωρίου κατά τα σχολικά έτη 1957-1958,…1958- 1959 και 1959-1960.

Στο 11ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται συγκεντρωτικές καταστάσεις, καθώς οι μαθητικές καταστάσεις του σχολικού έτους 1959-1960 στο αναβαθμισμένο -από 2/θέσιο σε 3/θέσιο- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΟΝΤΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ.

Τέλος, στο 12ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βιογραφικά των δασκάλων Σπύρου Ρίγγα (Κέρκυρα), Δημήτρη Βοντετσιάνου(Κέρκυρα), και Γεράσιμου Βεργίνη (Λευκάδα).

Στο Κεφάλαιο 13, παρουσιάζονται αφηγηματικές μνήμες των παλαιών μαθητών -σημερινών 70ρηδων και 75ρηδων- όπου αναδεικνύονται οι εκπαιδευτικές και κοινωνικο πολιτισμικές μεταβολές που αναπτύχθηκαν στο σχολικό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Στο Κεφάλαιο 14 γίνεται μια Κριτική αποτίμηση των εγγράφων και των αφηγηματικών αναμνήσεων… και παρουσιάζονται ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για το μέλλον του σχολείου και της εκπαίδευσης των παιδιών.

Εν κατακλείδι, με τη μελέτη του αρχειακού και του σχολικού υλικού, αλλά και την αξιολόγηση των αναμνηστικών αφηγήσεων – στοχεύουμε να αναδείξουμε τη δομή του τότε εκπαιδευτικού συστήματος, τις μεθόδους διδασκαλίας, το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα αναλυτικά βιβλία-εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκπαιδευτικές δράσεις των δασκάλων… και κυρίως τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή μεταξύ των δασκάλων και των μαθητών στο ορεινό και άγονο Αρχοντοχώρι Αιτ/νίας.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12

Από το 12ο Κεφάλαιο αντιγράφουμε το βιογραφικό του Τσουκαλαδιώτη δάσκαλου Γεράσιμου Βεργίνη:

Ο Γεράσιμος Βεργίνης του Σπύρου και της Αυγής, το γένος Λάζαρη, γεννήθηκε στους Τσουκαλάδες Λευκάδας το 1935. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στο ιστορικό Γυμνάσιο Λευκάδας όπου διακρίθηκε για τις εξαίρετες επιδόσεις του, αλλά και για τις αθλητικές του νίκες σε τοπικούς και περιφερειακούς μαθητικούς αγώνες.

Μετά την επιτυχή φοίτησή του στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία των Ιωαννίνων διορίστηκε στο 3/τάξιο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου το σχολικό έτος 1959/60 (διέμενε στο σπίτι του Στέλιου Καρκάση).

Ο Γεράσιμος Βεργίνης διακρίθηκε για την υψηλή διδακτική ευαισθησία του, την επιστημοσύνη του και την ανοιχτή σκέψη του. Κατά τον Λευκαδίτη Σπύρο Βρεττό, «ως το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου του. Γι’ αυτό παρέμεινε ένα λαμπρό παράδειγμα πνευματικής υποδομής και αναβάθμισης της ζωής στο χωριό του και τη Λευκάδα. Οι Λευκαδίτες θα τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη….».

Ήταν παντρεμένος με τη δασκάλα Δήμητρα Τούμπα, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, το Σπύρο και τη Μαρία.

Απεβίωσε το 2019.

Του Σπύρου Θ. Μήτση,
Δάσκαλος-Ερευνητής