12 Αυγούστου 2022 8:58 πμ

Η αναπαράσταση του χωριάτικου γάμου στην Καρυά Λευκάδας

Με την αναπαράσταση του μυστηρίου και το παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή ορχήστρα, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 οι διήμερες εκδηλώσεις της «αναπαράστασης του χωριάτικου γάμου» στην Καρυά Λευκάδας, οι οποίες είχαν ακυρωθεί τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της υγειονομικής κρίσης και των μέτρων που είχαν ληφθεί. Στο ρόλο των νεονύμφων ο Διονύσης και η Μαρία οι οποίοι τυχαίνει να είναι ζευγάρι και στην πραγματική ζωή.

Τη δεύτερη ημέρα έλαβε χώρα το μυστήριο σε ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο του χωριού και ακολούθησε το παραδοσιακό γλέντι στη νέα πλατεία. Μετά το τέλος του μυστηρίου, τα προικιά φορτώθηκαν στα άλογα και μεταφέρθηκαν στο σπίτι του γαμπρού, ενώ την πομπή συνόδευσαν γαμήλια τραγούδια.

Tην εκδήλωση διοργάνωσε ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος Καρυάς Λευκάδας «Ο Απόλλων» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και το Δήμο Λευκάδας. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, κ. Ανδρέας Κτενάς, ο χωρικός Αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Βικέντιος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «δίαυλος», κ. Κώστας Γληγόρης, η εντεταλμένη σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής και πρόεδρος της επιτροπής Ισότητας των φύλων του Δήμου Λευκάδας, κα Νίκη Κατωπόδη, η δημοτική σύμβουλος κα Σεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Ροντογιάννης, Αντώνης Δουβίτσας και Ευγενία Κολυβά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Αναπαράσταση του Χωριάτικου Γάμου» είναι μία από τις πιο παλιές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του τόπου μας. Έγινε για πρώτη φορά το 1954 στην πλατεία της Καρυάς όπου και παρουσιάσθηκαν, με τη σύσσωμη συμμετοχή όλου του χωριού, με κάθε λεπτομέρεια όλα τα έθιμα του λευκαδίτικου γάμου από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα.

http://www.kolivas.de/