15 Ιουνίου 2024 1:09 μμ
Search

Γιορτάζει η Κωνωπίνα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου 28-29/6/2022

Χρόνια πολλά στην Κωνωπίνα 

Την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 είναι το Πανηγύρι της Κωνωπίνας, των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.   Το ιστορικό εκκλησάκι βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού. Σήμερα θα τελεστεί Εσπερινός και αύριο 29/6/22 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το πανηγύρι της Κωνωπίνας, κατά το παρελθόν επικέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν σημείο αναφοράς, ως ένα από τα καλύτερα πανηγύρια του Ξηρομέρου. Τα τελευταία χρόνια, το πανηγύρι έχασε την παλιά του αίγλη (όπως και τ’ άλλα πανηγύρια της περιοχής) και για διάφορους λόγους, είχε ανασταλεί.

Ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της Κωνωπίνας  που διατηρούσε το Γνήσιο Ξηρομερίτικο Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων ήταν το Κεφενείο  Σωκράτη Μπεκιράκη.

 

Τα μικρά παραδοσιακά καφενεία στην παλιότερη Ελλάδα, αλλά και σήμερα, ακόμα αποτελούν το καθρέπτη της κοινωνίας μας. Εκεί θα συναντήσεις τους συνταξιούχους, μεγάλους σε ηλικία ,να απολαμβάνουν τον καφέ τους ή να παίζουν χαρτιά τη δηλωτή ή κολτσίνα, όπως τη λέγαμε. Εκεί μάθαινες όλα τα νέα των χωριών μας. Εκεί θα συναντούσες τον παπά, το χωροφύλακα, τον πρόεδρο. Εκεί θα γινόταν όλες οι πολιτικές συζητήσεις, εκεί ανεβοκατέβαιναν κυβερνήσεις. Ήταν ο τόπος ξεκούρασης των ανδρών, κυρίως αγροτών και εργατών. Εκτός του καφέ προσέφερε και αναψυκτικά, ούζα, μπύρες κ.α.

Σήμερα παρουσιάζουμε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της περιοχής του Ξηρομέρου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στην Κωνωπίνα από τον Σωκράτη Μπεκιράκη, κουβαλώντας βαριά ιστορία στην παράδοση της Κωνωπίνας και πιο συγκεκριμένα στα γνήσια Ξηρομερίτικα παραδοσιακά πανηγύρια. Στο καφενείο αυτό πέρασαν γενιές και γενιές θαμώνων Κωνωπινιωτών. Άλλωστε χρησιμοποιούνταν και ως τηλεγραφείο-τηλεφωνείο για αρκετά χρόνια,  για κάποιον που ήθελε να μιλήσει με κάποιον στην Κωνωπίνα

Των Αγίων Αποστόλων γίνεται κάθε χρόνο το πανηγύρι της Κωνωπίνας μέχρι πριν λίγα χρόνια γέμιζε το χωριό από κόσμο και από τα διπλανά χωριά. Οι Κατουνιώτες πήγαιναν στη Θεία Λειτουργία, που γινόταν το πρωί στο ομώνυμο εκκλησάκι έξω από την Κωνωπίνα ,από τον παλιό χωματόδρομο με τα πόδια.

Το βράδυ υπήρχε η γνωστή βόλτα, που ξεκινούσε από αρχές του χωριού έως το τέλος

Ο μπάρμπα Σωκράτης πάντα προσπαθούσε να πιάσει τον παλμό της εποχής και έφερνε καλά πανηγύρια (κλαρίνα), όπου όλος ο κόσμος περνούσε ωραία χόρευε και γλένταγε μέχρι το πρωί.

Πολλά ονόματα της εποχής εκείνης πέρασαν από το καφενείο όπως: Τουρκοβασίλης, Κωνσταντίνου, Αριστόπουλος, Κοκώνης, Σαγάνης κ.α. Ενώ από φωνές: Τασία Βέρα, Έφη Γεωργακοπούλου, Μαρία Σαλτού, Αλεξοπούλου, Τάκης Καρναβάς, Γιάννης Κωνσταντίνου, Χρήστος Γερούκης, Καλαμπαλικαίοι. Από κιθάρα –Λαούτο πέρασε Ζώτος και Μακρυγιώργος. Για 29 χρόνια 3ήμερα γλέντια μέχρι πρωίας. Διακόπηκαν μόνο για μια χρονιά, τον Ιούνιο του 1989, τότε που έφυγε από την ζωή ο μπάρμπα Σωκράτης Μπεκιράκης.
Από το 1989 τη σκυτάλη παρέλαβε ο γιος του Σωκράτη, ο Νίκος, ο οποίος αν και ζούσε για αρκετό διάστημα εκτός Κωνωπίνας, το τριήμερο 28-29-30 Ιουνίου ξαναζωντάνευε το Ξηρομερίτικο πανηγύρι πάντα με παραδοσιακή μουσική της περιοχής μας, αλλά και άλλα μουσικά ακούσματα και αντιστέκονταν στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα (μπουζούκια) κρατώντας ζωντανές τις ρίζες και τις μνήμες του πατέρα του.
Όταν σταμάτησε ο Νίκος να φέρνει όργανα εδώ και μερικά χρόνια. Τελείωσε και το παραδοσιακό Πανηγύρι στην Κωνωπίνα.

Ο Νίκος Μπεκιράκης γράφει στο προφίλ του στο fb. 

Σαν σήμερα (28/29/30 Ιουνίου) ξεκινούσε το πανηγύρι του χωριού μου. Στο καφενείο του πατέρα μου από το 1958 -2010 χωρίς καμία διακοπή ( μόνο το – 89 λόγω του θανάτου του πατέρα μου.) γινόταν το Αυθεντικό, παραδοσιακό Ξηρομερητικο πανηγύρι το πιο φημισμένο τής περιοχής εγώ ανέλαβα από το -90 μέχρι το 2010 πού σταμάτησα ( λόγω απογοήτευσης……) Στο καφενείο μας γινόταν μόνο παραδοσιακό… ( Κλαρίνα, σειρά χορού και στο κάθε τραγούδι χαρτονομισμα, οικογένειες και τριήμερο γλέντι μέχρι το πρωί.) ΥΓ (πρώτη φωτο ό πατέρας μου με τον δίσκο -1958, δεύτερη φωτο ή μάνα ροκαμπιλυ με γόβα στιλέτο σέρνει τον χορό -1959,Στην τρίτη παρέα θείων 1972 ?,και τέταρτη Εγώ 2003 ? ) Γενικά μια ζωή μέσα στα λάιβ τα ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ !!!

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ