Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της εκτροπής του Αχελώου. Επαναφέρουν την εκτροπή όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των Ποταμών που βρίσκονται σε διαβούλευση περιλαμβάνουν εκ νέου τη μερική εκτροπή του Αχελώου
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Σε διαβούλευση βρίσκονται αυτή την περίοδο με ευθύνη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), τα όποια όπως προβλέπεται από την Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρούνται ανά εξαετία.
Όπως συνέβη όμως και πριν από έξι χρόνια κατά την πρώτη αναθεώρησή τους, η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα πρόκειται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την μερική εκτροπή του Αχελώου. Τότε βέβαια, επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η αναθεώρηση των Σχεδίων, που τελικά εγκρίθηκαν από την Ε.Ε., απέκλεισε μια τέτοια προοπτική, παρά την πίεση των φορέων της Θεσσαλίας για το αντίθετο.
Η κομβική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη, την πρώτη, αναθεώρηση των Σχεδίων είναι ότι τότε με κυβερνητική εντολή η πρόβλεψη της μερικής εκτροπής του Αχελώου είχε απαλειφθεί από το Σχέδιο και φορείς τις Θεσσαλίας πίεζαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης να συμπεριληφθεί.
Τώρα όμως η πρόβλεψη αυτή επανέρχεται στο προσχέδιο των ΣΔΛΑΠ για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη δημοσιότητα… Και πλέον καλείται η Αιτωλοακαρνανία να την αντιπαλέψει και να την εξαλείψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης που καταρτίστηκαν από την Ελλάδα, το 2014, περιλάμβαναν τη μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, ωστόσο δεν είχαν κριθεί δικαστικά παρά το γεγονός ότι προσεβλήθησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς ουδέποτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδίκασής, λόγω του ότι μεσολάβησε 1η Αναθεώρηση που έλαβε χώρα το 2017, η οποία δεν περιλάμβανε μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον Πηνειό και επομένως θεωρήθηκε ότι εξέλιπαν οι λόγοι συνέχισης της δίκης. Εντωμεταξύ με άλλες αποφάσεις του ΣτΕ τα έργα της εκτροπής αυτά καθαυτά παρέμειναν παγωμένα.
Σήμερα όμως η συζήτηση περί εκτροπής του Αχελώου μπαίνει σε άλλα δεδομένα, με το σκεπτικό ότι η κλιματική αλλαγή αναβαθμίζεται σε κρίση, απόδειξη της οποίας είναι και η πρόσφατη ιστορικών διαστάσεων πλημμύρα στην Θεσσαλία, αλλά και την επικείμενη πιθανότητα λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας και του συνοδού υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ, που έχει προκριθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης. Μπορεί για τη λειτουργία του φράγματος να εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ στην αίτηση ακύρωσης που έκανε ο Σύλλογος των κατοίκων της Μεσοχώρας, ωστόσο είναι εκπφρασμένος στόχος της Κυβέρνησης την προσεχή χρονιά να γίνει η έμφραξη του φράγματος και μέσα στο 2025 το υδροηλεκτρικό έργο να αρχίζει να παράγει ενέργεια.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «η Μεσοχώρα είναι το πρώτο βήμα, η αναγκαία συνθήκη για να επανεξετάσουμε τη μερική μεταφορά υδάτων από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία».
Από τις αντίστοιχες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι προγραμματισμένες σε λίγες μέρες από τώρα οι εκδηλώσεις για τη διαβούλευση των ΣΔΛΑΠ. Στις 22 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η σχετική εκδήλωση στο Μεσολόγγι και δύο μέρες αργότερα στη Λάρισα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται οι φορείς την Αιτωλοακαρνανίας να βρεθούν ξανά σε εγρήγορση και ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει δώσει αρκετά δείγματα πως τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εκτροπής του Αχελώου.
Τι αναφέρουν τα ΣΔΛΑΠ
Στα κείμενα των ΣΔΛΑΠ που δόθηκαν στη δημοσιότητα προτείνεται στα Προγράμματα Συμπληρωματικών Μέτρων των ΣΔΛΑΠ ομάδα μέτρων που επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις τη μεταφορά 250 εκ. κ.μ. σε ετήσια βάση από τη λεκάνη του Αχελώου στη λεκάνη του Πηνειού.
Συγκεκριμένα:
Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς σε επίπεδο προμελέτης για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού
Το έργο του ταμιευτήρα της Συκιάς ως έργο ταμίευσης για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και πιθανώς για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας χρήζει επανασχεδιασμού αφού οι σχετικές τεχνικές μελέτες του είχαν εκπονηθεί περισσότερα από 20 χρόνια πριν με στόχο την εξυπηρέτηση ταμίευσης και μεταφοράς πολλαπλάσιων ποσοτήτων νερού (πάνω από 1 δις. κ.μ. ετησίως). Το μέτρο περιλαμβάνει την εκπόνηση και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των τεχνικών μελετών που είναι αναγκαίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του, ήτοι τεχνικών μελετών σε επίπεδο προμελέτης, μελέτης κόστους οφέλους καθώς και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνει τόσο ΜΕΟΑ και Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων όσο και ειδική έκθεση συμβατότητας του έργου με την Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά βάσει των διατάξεων του άρθρου 4.7 της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά.
Υλοποίηση ανασχεδιασμένου έργου ταμιευτήρα Συκιάς
Το μέτρο αφορά τις εργασίες και δράσεις (μελετητικές, κατασκευαστικές και άλλες) που είναι αναγκαίες για την κατασκευή και λειτουργία του ανασχεδιασμένου φράγματος και ταμιευτήρα της Συκιάς και προϋπόθεση ενεργοποίησής του είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου μέτρου της ομάδας συμπληρωματικών μέτρων που σχετίζεται με μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό, ήτοι του μέτρου «Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού»
Ολοκλήρωση Έργων σήραγγας Μεταφοράς Ποσότητας Νερού 250 hm3 από τον Αχελώο στη ΛΑΠ Πηνειού
Τα έργα αυτά αφορούν στην ολοκλήρωση των εργασιών στη σήραγγα Πετρωτού-Δρακότρυπας, για τη μεταφορά νερού από τον ανασχεδιασμένο ταμιευτήρα Συκιάς στο χαμηλό αναρυθμιστικό φράγμα Μουζακίου (λεκάνη του π. Πάμισου). Προϋπόθεση ενεργοποίησής του είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου μέτρου της ομάδας συμπληρωματικών μέτρων που σχετίζεται με μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό, ήτοι του μέτρου «Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού»
Κατασκευή δικτύων άρδευσης για την αντικατάσταση γεωτρήσεων στη ΛΑΠ Πηνειού
Τα έργα αυτά αφορούν έργα μεταφοράς και διανομής νερού που απαιτούνται για την αξιοποίηση σε αρδευτική χρήση στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας της μεταφερόμενης ποσότητας νερού των 250 hm3 από τον Αχελώο, υποκαθιστώντας μη βιώσιμες απολήψεις-αντλήσεις υπόγειων νερών μέσω γεωτρήσεων . Προϋπόθεση ενεργοποίησής του είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου μέτρου της ομάδας συμπληρωματικών μέτρων που σχετίζεται με μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό, ήτοι του μέτρου «Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού»
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”