21 Σεπτεμβρίου 2023 8:57 μμ

Στενό Αιτωλοακαρνανίας ένα γραφικό, παραδοσιακό χωριό. (γνωρίζοντας τον τόπο μας)

Το Στενό είναι γραφικός οικισμός η μικρό χωριό όπως η Πογωνιά και βρίσκεται βορειοδυτικά της στην πίσω πλαγιά της κορυφής Ταύρος (477 μ)σε υψόμετρο 100μ. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε για τον οικισμό είναι το 1886 που αναφέρεται ως οικισμός του Δήμου Ανακτορίου.

Αρχικά ήταν μάλλον εποχιακός οικισμός των κτηνοτρόφων της Πογωνιάς και της Παλαίρου. Τα γραφικά σπιτάκια μοιάζουν γαντζωμένα σε μια πλαγιά. 

Στο Στενό μπορούμε να πάμε από το δρόμο Βόνιτσας –Παλαίρου στρίβοντας δεξιά περνώντας και την αρχαία Πάλαιρο ή  από το δρόμο που περνάει μέσα από την Πογωνιά-Στενό-Πλαγιά. Ο οικισμός του Στενού στις απογραφές παρουσιάζεται πολλές φορές να είναι μαζί με την Πογωνιά. Από το 1896 που ξεκινάει η πρώτη απογραφή έχει 84 κατοίκους με μεγαλύτερη ακμή το 1961 που έχει 269 κατοίκους ενώ σήμερα με την τελευταία απογραφή έχει 30 μόνιμους κάτοικους.

Η ενοριακή εκκλησία είναι ο Άγιος Αθανάσιος που ο σημερινός είναι χτισμένος από το 1945 πάνω σε ερείπια του παλιού Ναού.

 Βρίσκεται χαμηλά στο χωριό αριστερά από το δρόμο προς παλιά Πλαγιά. Έχει πέτρινο περίβολο με καμπαναριό στην είσοδο του και γιορτάζει στην Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου  στις 2 Μαίου. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και το κοιμητήριο του χωριού. Επίσης τα τελευταία χρόνια χτίστηκε και ένα εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου κοντά στην περιοχή.

Σήμερα κύριο επάγγελμα των κατοίκων είναι η αγροτοκτηνοτροφία. Τρεις μαθητές υπάρχουν που πηγαίνουν στο σχολείο της Παλαίρου. Φυσικά ιατρείο δεν υπάρχει και φάρμακα γράφουν όταν πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα γιατρός Πογωνιά ή Πάλαιρο.

Στο χωριό σήμερα υπάρχει μόνο μια ταβέρνα-καφενείο.

Οι γραφικοί οικισμοί Πογωνιά και Στενό ενώθηκαν διοικητικά ως  μια κοινότητα στις 8/2/1993. Από το 1994 έως το 1998 αποτελούσε οικισμό του Δήμου Παλαίρου όπως και η Πογωνιά. Το 1999 αποτελούσε διαμέρισμα του Δήμου Παλαίρου. Σήμερα σαν ενιαία τοπική κοινότητα με την Πογωνιά ανήκουν στην Ενότητα Παλαίρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

 Τα στοιχεία είναι παρμένα από τα βιβλία της περιοχής ιδιαίτερα από το Βιβλίο “Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας¨ που εκδόθηκε από το 2012 από το κέντρο Μέριμνας του Δήμου με πρόεδρο τον Θανάση Κασόλα και Δήμαρχο το Νίκο Σολδάτο. Ένα βιβλίο που βραβεύτηκε πολλές φορές και ήταν το πρώτο Πανελλαδικά με την συνένωση των Δήμων το 2010, με το νόμο Καλλικράτη για την τοπική Αυτοδιοίκηση που ενώθηκαν οι Δήμοι Μεδεώνος – Παλαιρου και Ανακτορίου σε έναν, στον   Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ

Ευχαριστούμε το συνεργάτη μας Σήφη Μοίρα για τις φωτογραφίες