20 Μαρτίου 2023 11:30 πμ

ΚΑΤΟΥΝΑ: Με ευλάβεια τελέστηκε η ιερά πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στο ιστορικό Μοναστήρι

Γιόρτασε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό. Πλήθος κόσμου με λεωφορεία και αυτοκίνητα απο πολλές περιοχές ήρθαν να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στη χάρη του. 

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στον οικισμό λίγο έξω από την Κατούνα ανάμεσα από Αετό και Κωνωπίνα.
Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στην περιοχή του Ξηρομέρου από τις χρόνιες προσπάθειες του κατοίκων του οικισμού.
Πλήθος πιστών, εκδρομείς έρχονται κάθε χρόνο σε αυτό το ιστορικό και εκκλησιαστικό μνημείο να προσκυνήσουν μη ξεχνώντας και την ιστορία μας.
Αξίζει τον κόπο για όλους εμάς να επισκεπτόμαστε  το καλύτερο μνημείο της περιοχής του Ξηρομέρου που συντήρησαν και συντηρούν μόνοι τους οι αγιονικολίτες.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, αναστυλωμένο και πανέμορφο, είναι πια σημείο αναφοράς για όλο το Ξηρόμερο. 
Την παραμονή Δευτέρα 5-12-22 το απόγευμα τελέσθηκε  πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας απο τον Αρχιμανδρίτη Πατηρ Χρυσόστομο Κελεπούρη του Αγίου Αθανασίου Κατούνας  και 
τον Παπαδημήτρη  Χαμαλέτσο της Κωνωπίνας και ιεροψάλτη τον  Δημήτρη Γρίνο και την γερόντισσα Μαρία του Μοναστηριού . Στο τέλος της ακολουθίας προσφέρθηκαν απο τους κατοίκους του οικισμού στους επισκέπτες φαγητό και πολλά εδέσματα αφού έγινε περιήγηση  στα κελιά της Ιεράς Μονής προσφορά πολλών ιδιωτών δωρητών.   
 

Την επομένη το πρωί Τρίτη 6-12-22 την ημέρα του Αγίου Νικολάου τελέσθηκεπανηγυρική Θεία Λειτουργία και περιφορά της εικόνας του Αγίου. 
Τα εδέσματα της γιορτής ήταν προσφορά ιδιωτών εν απουσία του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας σε όλα τα επίπεδα που ούτε καν με την παρουσία του δεν τίμησε την γιορτή του ιστορικότερου Μοναστηριού του Δήμου όπως δεν τίμησε και  με την παρουσία του το  νέο Μητροπολίτη πριν λίγες μέρες που ήρθε στο Μοναστήρι και ήταν το θέμα συζήτησης για όλους στο τέλος. 

 

Δευτέρα 5-12-2022 Πανηγυρικός Εσπερινός

Τρίτη 6-12-22 ημέρα της γιορτής