Κανένα ενδιαφέρον και για γι’ αυτό το χωριό, ζουν την εγκατάλειψη χρόνια τώρα. Δείτε που παίζουν τα μικρά παιδιά του χωριού, τα παράπονα πολλά, αλλά δεν ακούει κανείς. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε κάποια γυναίκα από εκεί: Όλο υποσχέσεις ο δήμος αλλά πράξεις τίποτα!! Όταν είναι για ψήφο ελάτε!! 12 παιδιά παίζουν μέσα στα σπίτια και τις λάσπες!!
Το καλοκαίρι τα παιδιά είναι πάρα πολλά, έρχονται από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις δεν έχουν που να παίξουν!!
Οι εικόνες ντροπής και θλίψης για όλους μας, αλλά και ασέβειας προς αυτούς τους κατοίκους του ποντιακού χωριού του Αγίου Νικολάου Κατούνας μιλούν μόνες τους δεν χρειάζεται να γράψουμε τίποτε άλλο.
Άγιος Νικόλαος (λίγα λόγια για να μάθουν οι διοικούντες που βρίσκεται)
Στο κέντρο του τριγώνου που σχηματίζουν τα χωριά Αετός, Κατούνα και Κωνωπίνα και στις ανατολικές παρυφές του υψώματος Ψάρι βρίσκεται το μικρό χωριό του Αγίου Νικολάου Κατούνας (υψόμ. 280 μ.).
Το όνομά του το χωριό το οφείλει στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που είναι κτισμένο σε γειτονικό με τον οικισμό ύψωμα και για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως ενοριακός ναός του χωριού. Με την εργατικότητά τους και την υπομονή τους οι φιλοπρόοδοι Μικρασιάτες έφτιαξαν ένα όμορφο μικρό χωριό. Προτίμησαν αυτές τις περιοχές για να αποφύγουν τον εκτουρκισμό.
Αποσπάστηκε από την κοινότητα Αετού και προσαρτήθηκε στην Κατούνα βάσει του διατάγματος 24-1-1934 ΦΕΚ 34/ Α1 1934.
Στις περισσότερες απογραφές ο πληθυσμός του αναφέρεται μαζί με την Κοινότητα Κατούνας. Αλλά και στις εκλογές ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της Κατούνας.
Το χωριό δεν εκλέγει πρόεδρο και υπάγεται στον πρόεδρο της Κατούνας. Σήμερα ο Άγιος Νικόλαος έχει γίνει ένα όμορφο μικρό γραφικό χωριό, όμως υπέστη και αυτός το πλήγμα της μετανάστευσης, όπως και ολόκληρη η ελληνική επαρχία.
Σήμερα το χωριό ανήκει στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, όπως και όλα τα χωριά και οι οικισμοί του πρώην Δήμου Μεδεώνος.