18 Μαΐου 2024 9:54 πμ
Search

Έφυγε από την ζωή ο τελευταίος Γραμματικός της Κατούνας ο Ευστάθιος Σαμαντάς

Έφυγε από κοντά μας, ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας o Ευστάθιος Σαμαντάς και η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο 15/10/2022 στις 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας.


             Ενα μικρό αφιέρωμα  για τον ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΣΑΜΑΝΤΑ και την μεγάλη του προσφορά στην ΚΑΤΟΥΝΑ.

Γεννήθηκε στην Κατούνα Ακαρνανίας το 1931, γιός του Σταμούλη Σαμαντά και της Αγγελικής το γένος Σταύρου Παπασπύρου ένα από τα 8 αδέλφια της Οικογένειας.
Σύζυγος του η Ευσταθία το γένος Σκαρλίγκου με τρία παιδιά τον Σταμούλη, Αγγελική και Μαρία όλα σπουδαγμένα.
Το 1941 μετοίκησε στην Άρτα αναζητώντας τρόπο επιβίωσης λόγω πολέμου. Σε ηλικία 10 ετών πάλεψε να ζήσει στην Άρτα. Το 1946 έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στο Γυμνάσιο Άρτας όπου τελείωσε σε 6 χρόνια. Το 1954 κατετάγη στο στρατό, απελύθη 2 χρόνια αργότερα και επέστρεψε στην Κατούνα όπου είχαν επανέλθει τα μισά μέλη της οικογενείας του.
Η Κατούνα τότε είχε πληθυσμό περίπου 3500 κατοίκους. Πρόεδρος της Κατούνας το 1957 ήταν ο Νικόλαος Μαυρομμάτης. Τότε υπήρχε άλλος ένας γραμματέας ο Σπύρος Βάσσης.
Ο τότε πρόεδρος του χωριού πλησίασε τον πατέρα του Στάθη και του είπε «Θέλω το παιδί να το πάρουμε στο γραφείο», ο πατέρας του είπε το ναι και χωρίς να το καταλάβει ο Στάθης διορίστηκε στην κοινότητα στις 12/01/1957. Τα στοιχεία είναι από την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ίδιος πριν αρκετά χρόνια στην εφημερίδα «η Κατούνα».  Πως πέρασε την θητεία του σαν γραμματέας μας είχε πει πως ήταν ευτυχισμένος για την απεριόριστη αγάπη που τον περιέβαλαν οι πρόεδροι, Νικόλαος Μαυρομμάτης, Κωνσταντίνος Λιαπάκης και Νικόλαος Ταμπάκης. Ενώ στους άλλους δεν κρατάει κακία.
Οι περισσότερο αγαπημένοι του φίλοι στο χωριό όπως μας είχε γράψει ήταν, ο Ευάγγελος Καφρίτσας προϊστάμενος του ΟΤΕ Κατούνας, ο Παπα Θανάσης Κουτιβής, και ο Χρήστος Μπερίκος.
Άνθρωπος που ασταμάτητα πρόσφερε τις υπηρεσίες του, άνθρωπος που έχουν δει τα μάτια του πολλά, και στάθηκε στο ύψος των καιρών και δεν υπέκυψε.
Άνθρωπος που δούλευε πέραν του ωραρίου όπως συνέβαινε τότε με τους γραμματικούς. Τον έβλεπες να φτιάχνει στεφάνια στις επετείους, να διοργανώνει εκδηλώσεις, να καταθέτει στεφάνια, να φωνάζει στα μεγάφωνα και να βάζει εμβατήρια στις επετειακές εκδηλώσεις, να παρίστανται και να κρατά πρακτικά Δημοτικών συμβουλίων, να εκδίδει πιστοποιητικά, ληξιαρχικές πράξεις να απευθύνεται στο Νομάρχη για την επίλυση των προβλημάτων της Κοινότητας, εξηγούσε και τους νόμους στον κάθε πρόεδρο και Δήμαρχο. Ήταν ο άνθρωπος που ήξερε τι γίνεται σε όλο το χωριό, γνωρίζοντας περισσότερα από κάθε δήμαρχο η πρόεδρο που πέρασε μιας και η θέση του ήταν μόνιμοι και έμμισθη. Στο διάστημα που υπήρχαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων εκείνες τις δύσκολες μέρες ο Στάθης στάθηκε ψηλά και ήταν δίπλα στους συγχωριανούς.
Καμία σχέση με την σημερινή κατάσταση των δήμων και κοινοτήτων που έχουν αρκετούς υπαλλήλους μιας και οι εποχές άλλαξαν.

Ο Στάθης συνταξιοδοτήθηκε το 1988 αλλά συνέχισε να βοηθά και να προσφέρει στους συγχωριανούς μας, με τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Σαν συνταξιούχος, ο Στάθης μας βοήθησε και σε πολλά θέματα με στοιχεία για την εφημερίδα «Η Κατούνα» που την έκδοση της είχε ο Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν».
Ο Ευστάθιος Σαμαντάς που αγάπησε τόσο πολύ την Κατούνα δεν είναι πια κοντά μας.

Καλό ταξίδι φίλε Στάθη

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ