20 Μαρτίου 2023 12:19 μμ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ. ΣΤΗ PHILIP MORRIS

Oι αδελφοί Παπαστράτου ξεκίνησαν από το Αγρίνιο την δραστηριότητά του με το εμπόριο του καπνου.
Το 1906 ιδρύθηκε η εταιρεία «Αυγερινού-Παπαστράτου Ο.Ε.». Η πρώτη καπνοβιομηχανία της οικογένειας, «Αφοί Παπαστράτου Ο.Ε.», ιδρύθηκε το 1909. Η «Παπαστράτος Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων» ιδρύθηκε το 1930 από τον Ευάγγελο Παπαστράτο, με το πρώτο της εργοστάσιο στον Πειραιά.
Το 1933, ένα δεύτερο εργοστάσιο άνοιξε στο Βερολίνο, αλλά αναγκάστηκε να κλείσει το 1936 υπό την πίεση του ναζιστικού καθεστώτος. Το 1937, η εταιρεία άνοιξε το τρίτο της εργοστάσιο στο Κάιρο, το οποίο έκλεισε το 1955. Στο απόγειό της, η εταιρεία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς παραγωγούς στην Ελλάδα. Ολόκληρες κοινότητες (όπως το Αγρίνιο) άκμασαν από τις φυτείες καπνού που προμήθευαν στα εργοστάσια Παπαστράτος. Η εταιρεία ξεκίνησε μια συνεργασία με τη Philip Morris το 1975 και αγοράστηκε από αυτήν το 2003. Το 2009, ένα νέο εργοστάσιο εγκαινιάστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου, μια επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με δυνατότητα παραγωγής 20 δισεκατομμυρίων τσιγάρων ετησίως.
Η εταιρεία κατέχει επίσης μια εγκατάσταση αποθήκης καπνού στο Αγρίνιο.
Να σημειώσουμε ότι στη γενέτειρά τους, το Αγρίνιο, οι αδελφοί Παπαστράτου έκαναν μεγάλες δωρεές όπως το πάρκο, τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, το μουσείο, το Παπαστράτειο μέγαρο κλπ