16 Οκτωβρίου 2021 11:26 μμ

Απάντηση στον Δ. Στάχτιαρη για την ανάρτηση που αφορά την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Παλαίρου.

Κύριε Διευθυντά

Στις 05 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στην  ιστοσελίδα σας  και σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (f/b)  κείμενο με τίτλο:

«‘’ΑΧΟΣ ΒΑΡΥΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΡΟΥ’’ του Δημήτρη Στάχτιαρη (στο εξής κ.Δ.Σ) , πρώην πρόεδρο της Παλαίρου.

Το κείμενο αυτό έχει δύο  μέρη.

Στο πρώτο μέρος ο συντάκτης του άρθρου  παραθέτει ιστορικά στοιχεία για την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Παλαίρου και στο δεύτερο αναφέρεται στην σημερινή κατάσταση στην Μονή .Με λύπη διαπιστώσαμε από τα γραφόμενα ότι ο συντάκτης του άρθρου ,με τον βαρύγδουπο τίτλο (που δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο)  χρησιμοποιεί  μια λαϊκίστική πρακτική αναμεμιγμένη με ανακρίβειες ,προσφιλή τακτική  στους  άσχετους περί των εκκλησιαστικών θεμάτων που άπτονται και του ορθόδοξου μοναχισμού.

Γράφει λοιπόν ο συντάκτης κ.Δ.Σ στο δεύτερο μέρος  του άρθρου του  τα εξής:

«Από τις 16 Αυγούστου 2021 η Ιερά Μονή παραμένει ΚΛΕΙΣΤΗ, όσοι προσπάθησαν να την επισκεφθούν ντόπιοι και παραθεριστές βρήκαν την είσοδο του μοναστηριού κλειδωμένη, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για τους λόγους που συντρέχουν ώστε να παρθεί μία τόσο σημαντική και πρωτοφανής απόφαση.

Σήμερα επισκέφθηκε την Πάλαιρο ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας κ Ακαρνανίας κκ.Κοσμάς, ο οποίος έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων από μερίδα κατοίκων της Παλαίρου, ευελπιστούμε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Παλαίρου να είναι ανοιχτή και λειτουργική.

ΥΓ: Για εμάς τους Παλαιριώτες ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί το δεύτερο σπίτι μας, εκεί βρίσκουμε την παρηγοριά και την ελπίδα, όπως δεν θέλουμε να είναι το σπίτι μας κλειστό, έτσι δεν θέλουμε και το Μοναστήρι μας να παραμείνει κλειστό, γι’αυτό το λόγο θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε το Μοναστήρι να λειτουργήσει όπως του αρμόζει».

Επειδή ο γράφων επισκέπτεται τακτικά το μοναστήρι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, (όπως και φέτος) και για την αποκατάσταση της αλήθειας θεωρώ υποχρέωση να  σημειώσω  τα εξής:

Στο μοναστήρι εγκαταβιοί εδώ και χρόνια μοναχή, που έχει αναλάβει την συντήρηση της Μονής. Σοβαρό πρόβλημα υγείας την ανάγκασε  φέτος ,τουλάχιστον για ένα πεντάμηνο, να είναι κλινήρης. Παρόλα αυτά το μοναστήρι δεν έκλεισε για το κοινό και αυτό επειδή, με πρωτοβουλία της μοναχής ,κυρία από την Πάλαιρο ανέβαινε στο μοναστήρι κάποιες ώρες της ημέρας για να εξυπηρετεί τους προσκυνητές. Αυτό το γνώριζαν οι κάτοικοι της Παλαίρου και μάλιστα γνωρίζανε και τις ώρες λειτουργίας της Μονής, αφού αυτές ανακοινώθηκαν επίσημα. Όλα τα παραπάνω τα γνώριζε και η προϊσταμένη εκκλησιαστική αρχή. Εξ άλλου το τηλέφωνο της Μονής είναι γνωστό στην περιοχή  και υπήρχε για τους προσκυνητές πρόσφορο μέσο επικοινωνίας με την μοναχή και συνεννόησης για τις ώρες που μπορούσαν να  επισκεφτούν το μοναστήρι. Αξιοσημείωτο είναι ότι  όλα   τα προγραμματισμένα  Μυστήρια στην Μονή τους καλοκαιρινούς μήνες τελέστηκαν κανονικά, αποδεικνύοντας τους ψεύτικους ισχυρισμούς του συντάκτη του παραπάνω κειμένου.

Τα παραπάνω ο κ.Δ.Σ , ως κάτοικος της Παλαίρου, δεν τα γνώριζε; Για ποιους λόγους τα  αποσιωπάει; Από πότε έχει να επισκεφτεί το μοναστήρι; Γνωρίζει ότι τα εν ενεργεία ορθόδοξα μοναστήρια έχουν ωράριο που δέχονται  τους προσκυνητές, επειδή οι εγκαταβιούντες μοναχοί έχουν και άλλες μοναχικές υποχρεώσεις; Μπορεί να μας πει τι σημαίνουν τα γραφόμενα «θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε το Μοναστήρι να λειτουργήσει όπως του αρμόζει». Αφού αυτοαναγορεύεται  ειδικός στον μοναχισμό μπορεί να μας πει  πως θεωρεί ότι πρέπει να λειτουργεί ένα μοναστήρι. Ως παραθεριστικό θέρετρο ή ως τόπος άσκησης και λατρείας του Θεού;

Γνωρίζει  ο κ.Δ.Σ ότι τα γραφόμενά του  αγγίζουν και την κολάσιμη πράξη της συκοφαντικής δυσφήμησης;

Τέλος με πόνο καρδιάς  σημειώνω και τα εξής: Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Μονή εισπράττω την αδιαφορία των τοπικών αρχόντων για τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής. Σκουπίδια και δυσωδία κατακλύζουν την περιοχή της Μονής. Έτσι δείχνουν οι κάτοικοι της Παλαίρου τον σεβασμό στον ιερό αυτό ιστορικό χώρο και με αυτή την κατάσταση τολμούν να ισχυρίζονται ότι το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου είναι δεύτερο σπίτι τους;

Αμβρακιώτης. Α..Δ.

προσκυνητής της Μονής