17 Μαΐου 2022 1:37 μμ

Αιτωλοακαρνανία: Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022: Μικρές μειώσεις για λίγους

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022: Μικρές μειώσεις για λίγους σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως στην Αιτωλοακαρνανία μικρό είναι το ποσοστό των ιδιοκτητών που μειωμένο το φόρο  

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ξεκίνησαν να αναρτώνται στην ψηφιακή πύλη myAADE τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα, οι φορολογούμενοι – ιδιόκτητες  μπορούν να ενημερώνονται για τον φόρο που αναλογεί στο ακίνητό τους.

Ωστόσο οι φορολογούμενοι ίσως δεν έχουν καταφέρει να λάβουν ακόμη τα εκκαθαριστικά τους, καθώς την Τετάρτη που αναρτήθηκαν, αλλά και την επομένη, παρατηρήθηκε δυσκολία και καθυστέρηση στο να «κατέβουν» από την πλατφόρμα του Υπουργείου.

Βέβαια, μέχρι και σήμερα όλοι θα μπορούν να έχουν τα εκκαθαριστικά στα χέρια τους, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών  – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα θα υπάρχει ένα περιθώριο περίπου 17 με 18 ημέρες για να καταβάλλουν την πρώτη δόση.

Φέτος όμως θετικό στοιχείο, όπως τονίζει ο κ. Προβίδας, είναι πως οι δόσεις αυξήθηκαν στις 10, με αποτέλεσμα οι δόσεις και πόσο μάλλον η πρώτη να είναι «χαμηλότερη» σε σχέση με άλλα χρόνια, ανάλογα φυσικά με το τι έχει ο εκάστοτε φορολογούμενος να πληρώσει.

Η διάθεση που υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Προβίδα είναι να πληρωθεί η πρώτη δόση κανονικά από την συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων, καθώς τη περίοδο αυτή οι φορολογούμενοι δεν έχουν άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, εν αντιθέσει με τον Ιούλιο και έπειτα που θα υπάρχει και ο φόρος. Τότε είναι «στοίχημα» για το πώς θα ανταποκριθεί ο εκάστοτε φορολογούμενος ανάλογα με τις δυνατότητές του και τις υποχρεώσεις του.

Σχετικά με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών και την εικόνα που υπάρχει πλέον για την Αιτωλοακαρνανίας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών  – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων αναδεικνύει όλες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται στο νομό δίνοντας παράλληλα και παραδείγματα.

Αιτωλοακαρνανία: Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022: Μικρές μειώσεις για λίγους
Ο Τάσος Προβίδας

Συγκεκριμένα ο κ. Προβίδας μιλώντας στη «Σ» αναφέρει: «το μεγάλο ποσοστό των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ δεν έχουν μεγάλες διαφορές με τις περσινές ως προς το ύψος του φόρου. Υπάρχει γενναία μείωση στα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οποία όμως θα πρέπει να είναι πάνω των 500.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές πέρυσι υπολογίζονταν συμπληρωματικός φόρος, κάτι που δεν ισχύει φέτος.

Για παράδειγμα στο Αγρίνιο ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας 550.000 ευρώ πλήρωσε πέρυσι φόρο περίπου 2.500 ευρώ, φέτος για τον ίδιο φορολογούμενο άλλαξε μόνο το ότι αυξήθηκε η αξία της περιουσίας, ενώ ο συνολικός φόρος είναι 1.983 ευρώ.

Συνεπώς, η μείωση είναι περίπου της τάξεως του 20% με 25% σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες είναι λιγοστές στο Αγρίνιο και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά είναι και οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτοί που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή από τις αλλαγές του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Οι μεγάλοι χαμένοι φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας κάτω των 500.000 ευρώ, αλλά όχι και κάτω από 400.000 ευρώ. Αυτοί δεν είχαν πέρυσι συμπληρωματικό φόρο. Φέτος όμως επειδή υπήρξε αύξηση του φόρου για τις περιουσίες αυτού του βεληνεκούς επιβαρύνονται με μεγαλύτερο φόρο, της τάξεως του 18% με 20%.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με συνολική αξία περιουσίας 300.000 ευρώ φέτος λόγω της αύξησης των συντελεστών η αξία πήγε στις 450.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος του από τα 400 ευρώ που ήταν πέρυσι να πάει φέτος στα 550. Στην Αιτωλοακαρνανία οι φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή είναι περίπου το 5%.

Για το μεγαλύτερο ποσοστό των Αιτωλοακαρνάνων φορολογούμενων, που κατέχει δηλαδή ένα ή δύο ακίνητα (το σπίτι του δηλαδή και ένα μαγαζί ή μια εξοχική κατοικία) ο ΕΝΦΙΑ είναι στα ίδια περίπου επίπεδα, με ελάχιστος αυξομειώσεις ανάλογα σε ποια περιοχή βρίσκονται οι ιδιοκτησίες του αυτές.

Οι αντικειμενικές αξίες στο Αγρίνιο και όπου αλλού στην Αιτωλοακαρνανία εφαρμόζονταν το σύστημα των αντικειμενικών αξιών δεν έχουν αυξηθεί πολύ, άρα δεν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση, απεναντίας, λόγω της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης υπάρχουν και μικρές μειώσεις λ.χ. στα 200 ευρώ η μείωση είναι 10 ευρώ.

Επίσης, φέτος δεν άλλαξε κάτι στα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ακίνητη περιουσία. Παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ο συμπληρωματικός φόρος και έτσι όλες οι περιπτώσεις που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι.

Ακόμη, υπάρχουν στο νομό και οι φορολογούμενοι με μικρή ακίνητη περιουσία, που δεν ξεπερνά δηλαδή τις 40.000 ευρώ με 50.000 ευρώ, οι οποίοι όμως είναι σε περιοχές που δεν ήταν ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού και εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος είναι σταθερός λόγω της μεγάλης μείωσής του, αλλά παράλληλα αυξήθηκε κατά πολύ η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σε γενικό πλαίσιο αφορά φορολογούμενους που έχουν σε ένα χωριό μια μονοκατοικία των 100  τ.μ. 30 με 50 ετών με μια αποθήκη κλπ.

Για παράδειγμα μονοκατοικία 110 τ.μ. πάνω των 40 ετών είχε αξία το 2021 περίπου 30.000 ευρώ μαζί με το οικόπεδο και το 2022 η αξία είναι 60.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή όμως φέτος δεν επιφέρει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Πέρσι ο φόρος ήταν 172 ευρώ, όπως και δηλαδή θα είναι και φέτος.

Άξιο αναφοράς είναι ότι αυξήθηκαν κατά πολύ, φτάνουν έως και το 100%, οι αξίες των ακινήτων, όπως υπολογίζονται από την εφορία, κάτι που θα επιφέρει μεταβολές στο φόρο μεταβίβασης των ακινήτων, όταν αυτά θα πρέπει να μεταβιβαστούν ή στην περίπτωση που ο ΕΝΦΙΑ στο μέλλον αλλάξει το ποσοστό φορολόγησης.

Φέτος επίσης οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για κάτι ακόμη. Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των στοιχείων των φορολογουμένων, διαδικασία που το Υπουργείο Οικονομικών την έχει «συνδέσει» με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ο κάθε φορολογούμενος υποχρεούται πλέον να διαθέτει προσωπικό e-mail, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο για την επίσημη επικοινωνία του με τον φορολογούμενο.

Αυτό είναι υποχρεωτικό να γίνει φέτος πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, όμως έχει ήδη δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα σε αρκετούς συμπολίτες μας που είτε δεν ξέρουν το e-mail τους όταν επισκέπτονται το λογιστή, είτε (κυρίως) δεν διαθέτουν καθόλου e-mail.

Υπάρχει βέβαια από το Υπουργείο η δυνατότητα βοηθού, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί από το Υπουργείο την περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί το e-mail κάποιου συγγενή του φορολογούμενου ή του λογιστή του, αλλά λ.χ, στην περίπτωση του λογιστή ο φορολογούμενος μπορεί να αλλάξει λογιστή με ό,τι αυτό συνεπάγεται και γι’ αυτό συνιστάται ο φορολογούμενος να έχει το προσωπικό του e-mail, ώστε να έχει άμεσα επαφή με το Υπουργείο και να διαβάζει πρώτος τις ενημερώσεις του Υπουργείου, που απευθύνονται αποκλειστικά σ αυτόν.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”