29 Μαρτίου 2024 2:15 μμ
Search

Αιτωλίας Δαμασκηνός: «Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος υπήρξε ο φιλεύσπλαχνος και φιλόστοργος πατέρας» Ιερό Μνημόσυνο Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα, Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 από την κοίμηση (12 Φεβρουαρίου 2007) του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου Αβραντινή, του μεγαλοπρεπούς και σπουδαίου αυτού Ιεράρχου της Εκκλησίας, ο οποίος ποίμανε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το έτος 1965 έως το έτος 2005.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, τιμώντας την μνήμη του Προκατόχου του, ιερούργησε στην γυναικεία Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου και τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιερέως, παρουσία πνευματικών του τέκνων και στενών συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών.

Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον φιλεύσπλαχνο πατέρα της παραβολής του Ασώτου Υιού τονίζοντας, ότι ο πατέρας δεν κρατάει κανένα με τη βία κοντά του. Σέβεται την προαίρεση, την επιθυμία, την ελευθερία, το αυτεξούσιο των παιδιών του. Γνωρίζει, ότι κάποια στιγμή ο γιός του θα έλθει «εις εαυτόν» και τότε η μετάνοια και η συντριβή θα οδηγήσει και πάλι τα βήματά του κοντά στον πατέρα του. Και δεν σταματά να τον περιμένει. Και όταν ο γιός του επιστρέφει συντετριμμένος, εκείνος δεν τον επιπλήττει, ούτε τον τιμωρεί, ούτε τον ταυτίζει με την αμαρτία του, αλλά αμέσως ανοίγει την αγκαλιά του για να γίνει το λιμάνι της σωτηρίας για τον υιό του.

Με αυτή τη βεβαιότητα, ότι έχουμε έναν Θεό που είναι μόνο πατέρας, πορευόμαστε στη ζωή μας. Έχουμε ένα Θεό που δεν είναι δικαστής, εξουσιαστής, κριτής, αλλά είναι μόνο πατέρας. Και παρότι όλοι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, γινόμαστε άσωτοι και η αμαρτία γίνεται δεύτερη φύση μας, είμαστε βέβαιοι, ότι στηριζόμενοι σε έναν τέτοιο πατέρα μπορούμε να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε με θάρρος κοντά του και εκείνος είναι έτοιμος να μας αποκαταστήσει.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στον μακαριστό Προκάτοχό του, Μητροπολίτη Θεόκλητο, υπογραμμίζοντας, ότι η τοπική μας Εκκλησία ευλογήθηκε από τον Θεό να έχει πολλούς τέτοιους πατέρες. «Ενός τέτοιου φιλοστόργου και φιλευσπλάχνου πατρός τελούμε σήμερα το ιερό μνημόσυνο∙ του μακαριστού προκατόχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου. Αν προσπαθούσε κανείς να περιγράψει με λίγες λέξεις την προσωπικότητά του μακαριστού Μητροπολίτου Θεοκλήτου, σίγουρα θα χρησιμοποιούσε τον τίτλο “ο φιλόστοργος πατήρ”. Αυτός ήταν ο Θεόκλητος! Ένας Επίσκοπος της αγάπης, της θυσίας, της κένωσης, της προσφοράς. Μια μεγάλη ηγετική εκκλησιαστική προσωπικότητα. 

Παρόλο το επιβλητικό σωματικό του ανάστημα έσκυβε καρδιακά να συναντήσει τον πόνο των ανθρώπων, να συμπαρασταθεί στους αναγκεμένους, να γίνει ο υποστηρικτής για τα ορφανά και τις χήρες, να ανοικοδομήσει ιδρύματα, να κτίσει μόνες, να προικίσει τη Μητρόπολη με κτιριακές υποδομές που, επί των ημερών της πεπνυμένης αρχιερατείας του, δόξασαν και λάμπρυναν την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την είχαν καταστήσει πρότυπο σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.

Φιλόστοργος πατήρ υπήρξε ο Θεόκλητος όχι μόνο για τους εγγύς, αλλά και για τους μακράν, για την ορθόδοξη ιεραποστολή, για τα πρεσβυγενή πατριαρχεία, για όλους τους αναγκεμένους, για όσους είχαν ανάγκες».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στο ιερό Μνημόσυνο και τους παρακάλεσε να εύχονται και ο ίδιος να καταστεί άξιος διάδοχος του Θεοκλήτου και να γίνει ο φιλόστοργος πατέρας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσης Κλεισούρας Αιτωλικού και τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου Αρχιερέως ευχόμενος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Μπορείτε να ακούσετε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://drive.google.com/file/d/1SKm8c8xL-w7Rt3wKoCbIg5umrtVFIwXw/view?usp=sharing 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/TXS44LRujhHQwBDS7 

 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 

της  Ιεράς  Μητροπόλεως