Ευρωπαϊκή οδηγία για τέλος στις επιδοτήσεις ρεύματος. Τρομάζει η εστίαση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Κ. Ναστούλης: «Έχουμε ήδη ακόμη και 150 ευρώ την μέρα κόστος μόνο για ρεύμα!»
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Ένα κορυφαίο θέμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στις 25 Ιουνίου και ήδη, συχνά διαστρεβλωμένο, κυκλοφορεί στην ειδησεογραφία. Η Κομισιόν έκανε μια έκθεση για τα ελλείμματα, τα προγράμματα που έχουν καταθέσει τα κράτη, την δημοσιονομική τους πειθαρχία και το ενεργειακό ζήτημα, καταλήγοντας πως από το τέλος της φετινής σεζόν πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες και να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που μειώνει την δύναμη των επιχειρήσεων και σκοτώνει την κατανάλωση.
Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του θέματος αρκεί να πούμε ότι σε ό, τι αφορά τα ελλείμματα, που πρέπει να διατηρούνται κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η έκθεση διαπιστώνει ότι Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία δεν πληρούν το κριτήριο, αντίθετα από την Ελλάδα που το κάνει!
Για την Ελλάδα τέθηκε θέμα πειθαρχίας στον στόχο της ανεργίας που πρέπει να είναι κάτω από 10% για να ενεργοποιηθούν οι αυξήσεις μισθών στις τριετίες, κάτι που φυσικά παρερμηνεύτηκε ως «πάγωμα μισθών» από την αντιπολίτευση(με τις σχετικές ειρωνείες του τύπου «καλά να πάθετε με αυτό που ψηφίσατε»!) λόγω προεκλογικής περιόδου.
Το δεύτερο που επισημάνθηκε έχει να κάνει με τα προγράμματα στήριξης στην κατανάλωση ενέργειας. Αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα στήριξης που πέρασαν πέρυσι οι κυβερνήσεις ως “αντίδοτο” στην ενεργειακή κρίση, η Κομισιόν ζητά να τα… απομακρύνουν ως τα τέλη του 2023. Αυτό που τονίζουν οι ευρωπαίοι είναι πως αν οι τιμές αυξηθούν εκ νέου και απαιτήσουν την εφαρμογή τους, τότε θα γίνουν στοχευμένα προς ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με δημοσιονομική ευθύνη και διατηρώντας τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Επίσης, τονίζεται ότι τα περισσότερα μέτρα δεν είναι στοχευμένα προς ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ δεν προσφέρουν σήμα για μείωση της κατανάλωσης και εξοικονόμηση και τα εναπομείναντα έκτακτα ενεργειακά μέτρα πρέπει να αποσυρθούν, με πρώτα τα λιγότερο στοχευμένα, ενώ οι πόροι πρέπει να διοχετευθούν στην αντιμετώπιση του ελλείμματος. Ειδικά για τη χώρα μας, η Κομισιόν σημειώνει πως το κόστος των έκτακτων μέτρων, ιδίως στον ηλεκτρισμό, συνεχίζει να καλύπτεται μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών. Το δημοσιονομικό τους βάρος υπολογίζεται σε 0,2% του ΑΕΠ για το 2023.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την ελληνική αγορά; Ότι το Σεπτέμβριο που λήγει η ισχύς των έκτακτων μέτρων (λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές ο κ. Σκρέκας παρέτεινε την ισχύ των μέτρων κατά τρείς μήνες), θα είναι πολύ δύσκολη η εκ νέου παράταση ισχύος τους. Εάν καταγραφούν νέες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, που απαιτούν εφαρμογή μέτρων στήριξης, αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να είναι δημοσιονομικά ανεκτά και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο φόβος της τοπικής αγοράς και της κατανάλωσης, ειδικά της αναψυχής
Από ένα-τραβηγμένο πάντως- ενδεχόμενο να μην υπάρχει καμία προστασία απέναντι στις αυξήσεις ρεύματος μετά τον Σεπτέμβριο θα πληγεί περισσότερο η εμπορική αγορά, η κατανάλωση δηλαδή και ειδικότερα η εστίαση που έχει και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις ενεργειακής κατανάλωσης στην λειτουργία της.

Μιλώντας με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής & Ψυχαγωγίας Αγρινίου κ. Κώστα Ναστούλη γίνεται αντιληπτό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. «Αν και πληρώνουμε μετά την κρίση ρεύμα σε διπλάσια τιμή από πριν, εντούτοις δεν έχουμε ανεβάσει τις τιμές ούτε συμβάλουμε στον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Αυτό κάνει καλό και σε εμάς, πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό, διότι οι αυξήσεις που έχουν γίνει σε συντάξεις και μισθούς μαζί με τα άλλα εισοδήματα που έχουν προστεθεί βοηθούν ώστε να έχουμε κι εμείς δουλειά. Όμως αυτό έχει γίνει με συνειδητή προσπάθεια, δεν επανήλθαν οι τιμές εκεί που ήταν. Το να μην υπάρχει η επιδότηση ούτε σε μας αλλά ούτε και στο κόστος θα σημάνει ότι στις πρώτες διεθνείς αυξήσεις θα είμαστε πάλι εκτεθειμένοι», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον κ. Ναστούλη, οι υπηρεσίες στο φαγητό είναι πιο ενεργοβόρες κι έχουν και «κρυφό» κόστος. «Κάτι που δεν υπολογίζουν πολλοί και θα το βρίσκαμε μπροστά μας αν έπαυε κάθε προστασία από την αύξηση στην ενέργεια είναι ότι δεν έχουμε μόνο ηλεκτρικό! Έχουμε και προπάνιο, γκάζι στο μαγείρεμα που και αυτό έχει πάρει αύξηση 30%-40% τα τελευταία χρόνια. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, όταν μια επιχείρηση φτάνει να έχει 140-150 ευρώ κόστος την μέρα, ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει γίνει παρέμβαση στην τιμή της χονδρικής και πρέπει το χρηματιστήριο ενέργειας να λειτουργήσει αληθινά με τους νόμους της αγοράς. Όταν οι συνθήκες που διαμορφώνουν την τιμή το επιτρέπουν πρέπει η τιμή να πέφτει, όχι μόνο να ανεβαίνει και απλά να γίνεται μια διόρθωση μετά», καταλήγει ο κ. Ναστούλης.
Στις συστάσεις της η Κομισιόν υπογράμμισε ότι στα κριτήρια του χρέους δεν ανταποκρίνονται η Γαλλία, η Ιταλία και η Φινλανδία, επισημαίνει ότι Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν να καταγράφουν τις «μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες», ενώ αντίστοιχα μακροοικονομικές ανισορροπίες καταγράφονται σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σουηδία, Ισπανία και Κύπρο.
Για τον λόγο αυτό, τα κράτη-μέλη καλούνται να διατηρήσουν τις εθνικές χρηματοδοτούμενες δημόσιες επενδύσεις και να διασφαλίσουν αποτελεσματική απορρόφηση των επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, και άλλων κονδυλίων, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”