23 Μαΐου 2024 4:11 μμ
Search

ΚΑΤΟΥΝΑ: Ύμνοι Χριστουγέννων στον Άγιο Αθανάσιο (video και Αγιογραφίες)

Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, ο ενοριακός ναός της Κατούνας, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της περιοχής.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου σήμερα είναι η έδρα της αρχιερατικής περιφέρειας Kατούνας, η οποία περιλαμβάνει 15 ενορίες.

Ο ναός αυτός όμως έπαθε πολλές ζημιές από το σεισμό του 1966 και γκρεμίστηκε. Στη θέση του αναγέρθηκε τη δεκαετία του ’70 ο σημερινός ναός ύστερα από πολλές και μακροχρόνιες προσπάθειες και αγώνες των κατοίκων.

Σημαντικές ήταν επίσης και οι προσπάθειες των ιερέων Κουτιβή Αθανασίου και Παντελή Φίλιππα, καθώς και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, που, έχοντας τη συμπαράσταση όλων των κατοίκων, κατάφεραν να φτιάξουν αυτόν τον υπέροχο και επιβλητικό ναό, που δεσπόζει ως σκέπη στην πλατεία της Κατούνας.

Στην συνέχεια ακολούθησε μεγάλη προσφορά του Κατουνιώτη Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Τριάντη του Ιερέα  Βελισάριου Καντούνη και σήμερα  από τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου Κελεπούρη.

Επίσης πολλοί ιερείς που πέρασαν από τον σημερινό Ιερό Ναό είχαν μεγάλη προσφορά όπως ο π. Απόστολος Μπλέτσας και π. Γεώργιος Λαζούρας κ.α. 

Στα ψαλτήρια του Ναού πέρασαν αξιόλογοι ψαλτάδες όπως ο Χ. Τζούρος, Γ. Μενελάου και Ν. Σαμαντάς και Π. Αναστασίου σήμερα Ιερέας και άλλοι πολλοί. 

*Τα στοιχεία είναι αποσπάσματα από τον Β’  τόμο του βιβλίου “Οι Δάφνες δεν έφτασαν για όλους”  που  είναι συνέχεια για την περιοχή μας από τον αρχές του 1900 έως σήμερα και κυκλοφορεί  σύντομα. 

Σήμερα  σας παρουσιάζουμε το εσωτερικό του επιβλητικού μας Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κατούνας που είναι γεμάτο αγιογραφίες προς δέηση πιστών συγχωριανών και φίλων της Κατούνας.

Δείτε και το βίντεο  με τους Ύμνους των Χριστουγέννων που ακούστηκαν στο Ναό το 2022 τούτες τις μέρες της γεννήσεως του ΧΡΙΣΤΟΥ από το σύλλογο  Ιεροψαλτών ¨ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ¨ του Αγρινίου.

Χρόνια πολλά σε όλους

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ