15 Ιουνίου 2024 1:35 μμ
Search

197 έτη από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Με την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα, Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2023, οι λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 197ης επετείου της Εξόδου της ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμασκηνός παρουσίασε τους Αγίους Αρχιερείς στους άρχοντες και τον λαό και τους ευχαρίστησε, γιατί λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις φετινές Εορτές Εξόδου.

Αναφερόμενος στο διπλό μήνυμα της ημέρας είπε μεταξύ άλλων: «Μία θριαμβευτική είσοδο εορτάζουμε και μία μαρτυρική Έξοδο τιμούμε σήμερα. Την είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα και την ηρωική Έξοδο των προγόνων μας. Αυτό που συνδέει τα δύο γεγονότα είναι ο θάνατος. Ο Κύριός μας εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα και ο λαός τον υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων. Εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα για να παραδοθεί εις χείρας ανόμων, να συλληφθεί, να δικαστεί και να καταδικαστεί, να σταυρωθεί και να πεθάνει υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας και να πατήσει με τον δικό Του θάνατο, τον θάνατο και να προσφέρει σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος ανέσπερη, ατελεύτητη και αιώνια ζωή.

Ταυτόχρονα τιμούμε και μία ηρωική Έξοδο, την οποία αποφάσισαν και πραγματοποίησαν οι μαχητές πρόγονοί μας. Όλοι εκείνοι που αναμετρήθηκαν με τον αριθμό και τον νίκησαν, που αναμετρήθηκαν με τον φόβο και τον υπερκέρασαν. Όλοι εκείνοι που αναμετρήθηκαν με την πείνα και την νίκησαν, που αναμετρήθηκαν με την απογοήτευση, αλλά δεν εγκλωβίστηκαν στην απαισιοδοξία. Όλοι εκείνοι που αναμετρήθηκαν με τον θάνατο και τον γεύτηκαν ηρωικά και ένδοξα και τώρα απολαμβάνουν την αθανασία, μέσα στην ένδοξη βίβλο της ιστορίας».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό για την πρόσκληση και μετέφερε σε όλους τις θερμές πατρικές ευχές του πολιού Γέροντος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.  Μιλώντας για το νόημα της σημερινής εορτής τόνισε ότι: «Η είσοδος του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα για το εκούσιο Πάθος, ώστε να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την τυραννία της αμαρτίας και του θανάτου και το μεγάλο ιστορικό γεγονός της Εξόδου των Μεσολογγιτών συγκλίνουν στο γεγονός της ελευθερίας. Ο Χριστός μας ελευθέρωσε από τον θάνατο και την αμαρτία και οι Μεσολογγίτες αδελφοί μας, απελευθερώθηκαν μέσα από το θάνατό τους. Οι δύο αυτές εορτές μας δείχνουν ποιά θα πρέπει να είναι και η δική μας κατεύθυνση. Ελευθερία σε καθετί, το οποίο υποδουλώνει τον άνθρωπο, είτε πνευματικά, είτε σωματικά, είτε ψυχικά. Όπως έχει πει και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος στο περσινό πασχαλινό μήνυμά του: “η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, είναι σχέση. Δεν την υφίστασαι. Την επιλέγεις και την ζεις, μέσα από την απόλυτη εμπιστοσύνη και την αγάπη”. Αυτές είναι και οι δικές μας ευχές. Η Ανάσταση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και η θυσία των προγόνων και Πατέρων σας να γίνουν ορόσημο για τη ζωή όλων μας».

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου, τον Σταυρό Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών και το Ιερό Λάβαρο, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Άγιοι Αρχιερείς, ο Ιερός Κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους: της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Τριπόλεως, ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/PAHdFUZKabDFR8gLA

giortes exodou (14)

giortes exodou (15)

giortes exodou (16)

giortes exodou (1)

giortes exodou (29)

giortes exodou (28)

giortes exodou (26)

giortes exodou (31)

giortes exodou (30)

giortes exodou (32)

giortes exodou (33)

giortes exodou (25)

giortes exodou (24)

giortes exodou (23)

giortes exodou (22)

giortes exodou (21)

giortes exodou (20)

giortes exodou (19)

giortes exodou (18)

giortes exodou (17)

giortes exodou (8)

giortes exodou (9)

giortes exodou (11)

giortes exodou (10)

giortes exodou (2)

giortes exodou (4)

giortes exodou (5)

giortes exodou (6)

giortes exodou (7)

giortes exodou (3)

giortes exodou (13)

https://www.agriniopress.gr/